Doi hackeri care in septembrie - octombrie au spart site-urile IGPR si ale 20 de Inspectorate de Politie Judetene au fost prinsi de procurorii DIICOT, in urma unor perchezitii la locuintele lor din Bucuresti si Galati, unul dintre acestia fiind membru al gruparii autointitulata "Anonymous Romania", informeaza Mediafax.

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) si politistii Directiei de Combatere a Criminalitatii Organizate au facut, miercuri, perchezitii la locuintele celor doi suspecti, unul in varsta de 18 ani, din Galati, care este membru al comunitatii de hackeri autointitulata "Anonymous Romania", si celalalt in varsta de 17 ani, din Bucuresti.

Cei doi tineri sunt suspectati ca au spart, in perioada septembrie - octombrie, site-urile Politiei Romane, ale 20 de Inspectorate Judetene de Politie si cel al Primariei comunei Vladesti, judetul Galati, "atacuri prin care au fost afectate atat disponibilitatea cat si integritatea continutului datelor informatice stocate in cadrul respectivelor infrastructuri informatice, arata DIICOT, intr-un comunicat de presa.

Anchetatorii i-au ridicat pe cei doi tineri, in baza unor mandate de aducere, si urmeaza sa ii audieze la sediul structurii centrale a DIICOT.

Politia Romana a precizat, intr-un comunicat de presa, ca cei doi tineri ar fi accesat in mod repetat mai multe servere apartinand Inspectoratului General al Politiei Romane si au postat, in septembrie, mesaje pe interfata site-ului IGPR.

"Astfel, in urma unor atacuri informatice, acestia ar fi accesat ilegal aceste servere, alterand continutul unor subdomenii apartinand Politiei Romane, prin incarcarea unor fisiere proprii, precum si prin postarea neautorizata a unui mesaj pe interfata site-ului de internet al Inspectoratului General al Politiei Romane. Mentionam faptul ca site-ul de internet contine date si informatii publice, nefiind conectat la bazele de date ale Politiei Romane. Specialistii IGPR au luat masuri de a inlatura mesajul respectiv, fiind demarate investigatii de ofiterii specializati in combaterea criminalitatii informatice", potrivit sursei citate.

In aceasta cauza se fac cercetari pentru infractiuni de acces ilegal la un sistem informatic si alterarea integritatii datelor informatice.

La perchezitii au participat si politisti de la Brigada de Combatere a Criminalitatii Organizate Galati, iar cazul a fost instrumentat cu suportul tehnic si de specialitate al Directiei Operatiuni Speciale si al Serviciului Roman de Informatii.

In 19 septembrie, hackerii care au spart site-ul IGPR au postat, pe prima pagina, la sectiunea Stiri, mesajul: "Va salutam domnilor. Noi suntem Anonymous. Noi suntem Legiunea. Noi suntem POPORUL ROMAN sau desigur ciumpalacii. Romania, trezeste-te!".

In februarie 2012, site-ul FMI.ro al Biroului Fondului Monetar International in Romania a fost atacat de hackeri care se recomandau ca reprezentand miscarea Anonymous si gruparea Antisec, la doua zile dupa un atac similar asupra ANRE.ro.

Site-ului era in mare parte functional, mai putin pagina de pornire, care a fost inlocuita cu aceeasi secventa video de un minut de pe YouTube afisata pe site-ul Agentiei Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), insotita de mesajul "Hacked by Anonymous". Anonymous a postat atunci pe site-ul ANRE un videoclip de un minut, in care pe fond muzical apare We Are Anonymous, Antisec, care se incheie cu mesajul "Expect us".

La sfarsitul lunii mai 2012, DIICOT anunta ca a anihilat gruparea Anonymous care accesa ilegal bazele de date ale unor institutii. Anchetatorii au facut atunci perchezitii la locuintelor a 12 persoane din Bucuresti, Iasi, Alba-Iulia, Piatra Neamt, Cluj-Napoca, Drobeta-Turnu Severin, Arad, Craiova, Resita si Targu Mures.

DIICOT precizat ca gruparea infractionala era constituita din 14 persoane, cunoscuta sub denumirea Anonymous Romania. Liderul gruparii a fost identificat ca fiind Gabriel Balaneasa, atunci in varsta de 24 de ani, din municipiul Piatra Neamt, cunoscut in mediul virtual cu nickname-urile "lulzcart, anonsboat, anonsweb, cartman". Acesta, impreuna cu Fabian Gabor si Picos Mihai Emil, ar fi constituit gruparea, la care au aderat si alte persoane, implicata in agresiunile de terorism cibernetic sub numele Anonymous Romania.

Potrivit DIICOT, Anonymous Romania a desfasurat o vasta activitate infractionala specifica, de criminalitate informatica, ce a constat in accesarea ilegala a sistemelor informatice, sustragerea de date confidentiale sau nedestinate publicitatii, precum si publicarea in mediul on-line a datelor exfiltrate. Bazele de date confidentiale sau clasificate vizate erau administrate de institutii si persoane juridice publice, atat din Romania cat si din strainatate.

Din punct de vedere tehnic si al modalitatii concrete de operare, atacurile informatice lansate asupra serverelor si paginilor web tinta, erau de tip SQL Injection, prin folosirea unor diferite aplicatii informatice, respectiv Havij, SQL Map etc. In majoritatea cazurilor, dupa compromiterea si obtinerea accesului neautorizat la site-urile vizate, membrii gruparii aduceau modificari datelor informatice, executand atacuri de tip "Deface", constand in introducerea unei pagini web in locul paginii principale a site-ului, modificare care consta in general in postarea anumitor mesaje, link-uri si imagini prin care se revendica atacul si se promova gruparea de hackeri Anonymous Romania, preciza atunci DIICOT.

Atacurile erau lansate in scopul obtinerii de date informatice, date care erau dupa caz copiate sau transferate fara drept si publicate ulterior in mediul virtual pe diverse site-uri, ca dovada a activitatii de hacking. Membrii gruparii au procedat astfel la lansarea de atacuri informatice asupra unui numar de 29 de site-uri, patrunderea neautorizata in respectivele infrastructuri informationale realizandu-se prin incalcarea masurilor de securitate implementate la nivelul serverelor care gazduiau site-urile web tinta.

Activitatea infractionala a dus la compromiterea totala sau partiala a paginilor si domeniilor de internet vizate, generand costuri semnificative in vederea recuperarii datelor si implementarii de noi masuri de securitate, mai arata DIICOT.

Gruparea Anonymous este formata din persoane care se descriu drept luptatori pentru libertatea Internetului si au atacat in trecut mai multe site-ui, printre care ale Bisericii Scientologice, Amazon, Mastercard si alte altor companii, precum si ale unor guverne.

NATO considera gruparea Anonymous o amenintare pentru alianta militara.