Comisarul european pentru economie digitala Guenther Oettinger a aparat drepturile de acces ale utilizatorilor la World Wide Web intr-un live chat cu agentia DPA joi, in timp ce a insistat asupra problemelor fierbinti privind neutralitatea internetului si legea drepturilor de autor, potrivit Agerpres.

"Fiecare utilizator trebuie sa se bazeze pe o conexiune stabila la internet", a declarat Oettinger intr-o sesiune live de intrebari-raspunsuri cu internauti. "Aceasta este ceva ce noi incercam sa realizam prin intermediul conceptului de neutralitate a internetului".

In timp ce a aparat premisa ca internetul ar trebui sa ofere acces egal pentru toti utilizatorii, Oettinger a remarcat ca "anumite servicii ar putea fi puse la dispozitie la un nivel de performanta ridicat pentru o taxa suplimentara", dar ca aceasta nu ar trebui sa conduca la o discriminare fata de alte servicii.

Comisarul german, care a intrat in functie la inceputul acestei luni, a declarat de asemenea ca toti utilizatorii de internet au dreptul de a-si schimba furnizorii de servicii, descriind libertatea ca parte a unui sistem de piata pe deplin functional ce incurajeaza competitia.

"De aceea, noi nu vrem sa-l impiedicam, ci mai degraba sa-l facem posibil", a subliniat el.

In timpul chat-ului, Oettinger a discutat despre propusa legislatie a pietei de telecomunicatii interne a UE ce ar scoate in evidenta drepturile si obligatiile atat ale companiilor de telecomunicatii cat si ale utilizatorilor.

Potrivit lui Oettinger, un astfel de contract "va spori transparenta, ceva ce este important pentru noi toti".

Oettinger si-a reafirmat interesul fata de reformarea legilor drepturilor de autor si asigurarea ca utilizatorii privati si companiile platesc pentru continutul pe internet creat de altii.

"In cazul in care companiile cu sediul in afara UE doresc sa opereze cu serviciile lor digitale in interiorul pietei digitale europene... atunci ele trebuie sa adere la regulile noastre", a insistat Oettinger.

"Ne dorim companii precum Google sa adere la standardele drepturilor de autor europene", a notat Oettinger.