Parlamentul European se pregateste sa solicite o rupere a Google Inc. astfel incat cunoscutul motor de cautare online sa fie separat de celelalte servicii financiare ale companiei, scrie Financial Times citand un proiect de propunere. Sugestia europarlamentarilor se vrea a fi o solutie care sa puna punct dominatiei Google si se bucura de sprijinul principalelor blocuri politice din corpul legislativ european, Partidul Popularilor Europeni si Partidul Socialistilor Europeni.

Logo GoogleFoto: captura Google

Autoritatile europene de reglementare sunt din ce in ce mai ingrijorate de dominatia Google si a altor companii americane asupra industriei interentului si cauta solutii de a diminua puterea pe care acestea o au. Insa o solicitare de rupere a Google ar fi, de altfel, cea mai curajoasa propunere de actiune de pana acum.

Proiectul de propunere vazut de Financial Times arata ca "separarea motoarelor de cautare de celelalte servicii comerciale" ar trebui avuta in vedere ca o posibila solutie la dominatia Google.

Un vot prin care sa fie efectiv individualizata una dintre marile companii americane si supusa cenzurii este extremd e rar in Parlamentul European, arata sursa citata, si este partial o reflectie a modului in care politicienii germani s-au intors anul acesta impotriva Google.

Politicienii de centru dreapta si de centru stanga din Germania sunt forta dominanta din legislatura iar corporatiile germane majore, de la grupuri media pana la telecom, sunt printre cei mai vocali critici ai Google.