Guvernul ar fi trebuit sa plateasca 50 milioane lei catre Unicredit Tiriac Bank pentru licente Microsoft pana la sfarsitul lunii octombrie din acest an, a declarat luni ministrul Comunicatiilor, Razvan Cotovelea. Acest lucru nu s-a intamplat din doua motive. Ministrul spune ca a cerut DNA sa-i spuna daca exista o extindere a verificarilor in cadrul investigatiei privind licentele Microsoft pentru a nu favoriza un prejudiciu suplimentar. In al doilea rand s-a demarat o ancheta interna privind respectarea conditiilor contractuale ale actului aditional incheiat in anul 2013 la acordul cadru din anul 2004.

"Clauze privind neplata obligatiilor exista in orice contract, deci si aici. Termnul limita a fost sfarsitul lunii octombrie. La cateva zile am primit o prima corespondenta din partea bancii (n.a Unicredit Tiriac Bank) si le-am raspuns ce facem acum. Am raspuns ca analizam daca am primit de la Microsoft ce spune in contact. Aceasta analiza interna va fi finalizata saptamana viitoare. Bani avem in bugetul ministerului.

In paralel, eu m-am adresat DNA-ului pentru a afla daca exista o extindere a verificarilor pentru ca daca exista, eu trebuie sa ma asigur ca nu favorizez un prejudiciu suplimentar", a spus ministrul.

Cotovelea a precizat ca transa pe care o are de platit acum statul este aferenta unui contract subsecvent incheiat in anul 2013. Potrivit acestuia, DNA nu a oferit inca un raspuns insa nici nu exista un termen limita. Pe de alta parte, Ministrul spune ca dupa instiintarea facuta la inceputul acestei luni de catre banca, autoritatile au un termen de 30 de zile de plata.

"Nu ni s-a perceput nici o penalitate dar nu putem continua asa. Penalitatile sunt stipulate in contract este un nivel standard. De obicei penalitatile sunt intre 0,5% si 1% din valoarea fara TVA a contractului", a spus Cotovelea.

Potrivit anchetatorilor DNA, contractul cadru de inchiriere de licente Microsoft, din 15 aprilie 2004, ar fi fost incheiat in conditii oneroase pentru bugetul de stat, asigurand posibilitatea deturnarii unui discount de circa 47 la suta acordat de Microsoft in considerarea Guvernului si, implicit, permitand plata unor comisioane catre persoanele implicate

In urma acestui scandal, Microsoft a anuntat recent ca a initiat un program de informare si transmitere a discount-urilor catre clientii din sectorul public si companiile de stat in Romania si in cateva alte tari, program care va fi extins in curand la nivel global, pentru a scadea riscul de coruptie in propriul ecosistem de business.

Dorin Cocos, Gheorghe Stefan, Gabriel Sandu si Nicolae Dumitru, urmariti penal in dosarul licentelor Microsoft, au fost arestati preventiv

La sfarsitul lunii trecute, Gabriel Sandu, fostul ministru al Comunicatiilor in perioada decembrie 2008 - septembrie 2010, precum si oamenii de afaceri Dorin Cocos si Nicolae Dumitru si primarul din Piatra Neamt Gheorghe Stefan au fost arestati preventiv in dosarul licentelor Microsoft.

In 5 noiembrie, instanta suprema a respins contestatiile celor patru fata de masura preventiva, astfel ca acestia au ramas in arest.

Oamenii de afaceri Dorin Cocos si Nicolae Dumitru si primarul municipiului Piatra Neamt, Gheorghe Stefan sunt acuzati detrafic de influenta si spalare de bani, iar Gabriel Sandu, ministru al Comunicatiilor si Societatii Informationale in perioada decembrie 2008 - septembrie 2010, pentruluare de mita in forma continuata si spalare de bani.

Potrivit DNA, Dorin Cocos a cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Stefan si Gabriel Sandu, pentru a interveni in achizitionarea dreptului de utilizare a licentelor Microsoft, din care 15,7 milioane de euro au ajuns in contul unor firme controlate de cei trei, direct sau prin intermediari.

Omul de afaceri Nicolae Dumitru, care controleaza grupul de firme Niro, a cerut si primit, prin firma sa, 7,65 milioane de dolari provenind de la Fujitsu Siemens Computers pentru a interveni la Serban Mihailescu si Dan Nica, membri ai Guvernului la data faptelor, pentru a obtine incheierea contractului de inchiriere a licentelor Microsoft, mai spun anchetatorii.

Potrivit anchetatorilor, contractul cadru de inchiriere de licente Microsoft, din 15 aprilie 2004, ar fi fost incheiat in conditii oneroase pentru bugetul de stat, asigurand posibilitatea deturnarii unui discount de circa 47 la suta acordat de Microsoft in considerarea Guvernului si, implicit, permitand plata unor comisioane catre persoanele implicate.

Contractul cadru s-ar fi incheiat cu incalcarea dispozitiilor legale privind achizitiile publice, invocandu-se, in mod nereal, calitatea de unic distribuitor a Fujitsu Siemens Computers, la un pret cu cel putin 40 la suta mai mare fata de cel real, avand la baza un necesar nefundamentat, sustin procurorii.

In 16 octombrie, procurorii anticoruptie au facut perchezitii la locuintele fostului ministru Gabriel Sandu, fostului consilier prezidential Dorin Marian, fostului sef al Serviciului de Informatii Externe Catalin Harnagea, la oamenii de afaceri Dorin Cocos, fostul sot al Elenei Udrea, Remus Truica si Nicolae Dumitru, la tatal presedintelui Comitetului Olimpic, Adrian Petrache, precum si la Fundatia Dinu Pescariu, in dosarul Microsoft.

In acest dosar, DNA a cerut avize pentru urmarirea penala a noua fosti ministri - senatorii Serban Mihailescu si Ecaterina Andronescu, deputatul Valerian Vreme, europarlamentarul Dan Nica, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tanasescu, Gabriel Sandu si Adriana Ticau.

Potrivit DNA, persoanele din Guvern, ministere si din societatile implicate in derularea proiectului privind licentele Microsoft pentru scoli ar fi pretins 20 de milioane de dolari din cele 54 de milioane achitate de Executiv in cadrul contractului.

Camera Deputatilor a aprobat, in 13 octombrie, cererea de incepere a urmaririi penale a deputatului Valerian Vreme.

Presedintele Traian Basescu a avizat, in 3 octombrie, cererea DNA, pentru fostii ministri Adriana Ticau, Alexandru Athanasiu, Mihai Tanasescu, Gabriel Sandu si Daniel Funeriu.

Totodata, procurorii anticoruptie le-au adus la cunostinta Adrianei Ticau si lui Daniel Funeriu acuzatiile si faptele de care s-ar face vinovati in dosarul Microsoft, potrivit unor surse judicare.