Parlamentul European discuta miercuri pe tema unei posibile scindari a Google Inc. astfel incat operatiunile legate strict de online search sa fie separate de celelalte servicii financiare ale companiei. Misiunea americana la UE se arata ingrijorata de discutiile din Parlamentul European si spune ca e important ca procesul de identificare a unor probleme concurentiale sa nu fie politizat.

Rezolutia este discutata miercuri seara si va fi votata joi. ea este sustinuta de doi parlamentari: Andreas Schwab (PPE) si Ramon Tremosa i Balcells (ALDE). Chiar daca Parlamentul European nu are puterea de a forta Google sa se "rupa" in doua sau mai multe companii, initiativa se vrea a fi una care sa puna presiune pe gigantul european care este investigat de CE si in alte domenii.

Proiectul se vrea a fi o solutie care sa puna punct dominatiei Google si se bucura de sprijinul principalelor blocuri politice din corpul legislativ european, Partidul Popularilor Europeni si Partidul Socialistilor Europeni.

Autoritatile europene de reglementare sunt din ce in ce mai ingrijorate de dominatia Google si a altor companii americane asupra industriei interentului si cauta solutii de a diminua puterea pe care acestea o au. Insa o solicitare de rupere a Google ar fi, de altfel, cea mai curajoasa (chiar nebuneasca spun multi) propunere de actiune de pana acum.

Proiectul de propunere arata ca "separarea activitatilor legate de internet search de celelalte servicii comerciale" ar trebui avuta in vedere ca o posibila solutie la dominatia Google.

Politicienii de centru dreapta si de centru stanga din Germania sunt forta dominanta din legislatura, iar corporatiile germane majore, de la grupuri media pana la telecom, sunt printre cei mai vocali critici ai Google.

Misiunea americana la UE se arata ingrijorata de discutiile din Parlamentul European si spune ca e important ca procesul de identificare a unor probleme concurentiale sa nu fie politizat.

Statele Unite si-au aratat "preocuparea" si spun, prin intermediul misiunii SUA la UE: "Respectam procesul de implementare a regulilor concurentiale in UE si nu dorim sa ne antepronuntam pentru dosare in curs, dar e important ca identificarea unor obstacole in calea concurentei, dar si remediile posibile, sa fie fondate pe concluzii impartiale si obiective si sa nu fie politizate"