Compania romaneasca E-Boda a lansat un dispozitiv ce poate reda "realitatea virtuala", fiind practic vorba de o pereche de ochelari speciali in care trebuie introdus un smartphone de noua generatie cu ecran de minim 4,7 inci si giroscop. Dispozitivul costa 299 lei si in prezent sunt disponibile aproximativ 100 de aplicatii, o mare parte dintre ele fiind jocuri. E-Boda estimeaza ca ar putea vinde peste 5.000 de terminale luna aceasta si 50.000 anul viitor.

Ochelarii E-Boda AvatarFoto: E-Boda

Ochelarii denumiti Avatar functioneaza cu smartphone-uri de noua generatie cu ecrane intre 4,7 si 6 inci si memorie de minim 1 GB RAM, fiind esential ca telefonul sa aiba giroscop. Dispozitivul functioneaza si cu iPhone, insa e de preferat sa fie iPhone 6, celelalte avand ecrane prea mici pentru a functiona corespunzator cu dispozitivul. Pentru ca in gama E-Boda nu sunt smartphone-uri cu giroscop, la evenimentul de lansare s-au folosit smartphone-uri Samsung.

Smartphone-urile compatibile trebuie sa ruleze cel putin Android 4.0 sau iOS 6. Dimensiunile maxime ale smartphone-ului ce poate fi introdus in ochelari sunt 15,8 x 8,5 cm. Ochelarii costa 299 lei, pentru inceput sunt vanduti doar prin Orange, Carrefour si E-Boda, insa numarul de magazine va creste.

Trebuie spus ca vorbim de un dispozitiv care este la inceput si o categorie foarte putin cunoscuta la noi, astfel ca cei care au asteptari mari la partea de rezolutie ar putea fi dezamagiti. Pretul constituie insa un atu, la fel si faptul ca Avatar functioneaza cu diverse marci de smartphone-uri.

E-Boda spune ca ochelarii Avatar sunt usor de fixat si sunt realizati dintr-un plastic rezistent, neted. Ei pot fi setati in trei pasi: utilizatorii pornesc aplicatia de realitate virtuala 3D pe smartphone, insereaza smartphone-ul in compartimentul dedicat si ajusteaza cureaua pentru a fixa ochelarii. Astfel, lentilele se vor ajusta automat, iar utilizatorii vor putea rula jocuri si aplicatii 3D, filme si imagini interactive.

Marea parte a elementelor de design au fost create de E-Boda, iar productia s-a facut in China, in tara ajungand un prim lot de 5.000 de bucati. "Primul lor concept era destul de agresiv pentru noi fiindca toata greutatea intregului terminal creat initial de ei statea in bretele", explica seful E-Boda una dintre modificarile aplicate. El spune ca e un domeniu aflat la inceput si estimeaza ca exista aproximativ 100 de aplicatii, insa estimeaza ca numarul acestora va exploda.

Pot fi experimentate diverse aplicatii: utilizatorii se pot plimba prin cele mai mari muzee ale lumi, pot vizita virtual tinuturi indepartate, pot conduce super masini sau pot incerca roller-coastere.

"Principiul de tehnologic ce sta la baza ochelarilor Avatar si experientele de divertisment oferite erau posibile doar in filmele SF in urma cu cativa ani. Insa tehnologia a avansat intr-un ritm atat de rapid, incat am reusit sa simplificam procesul de functionare si folosim un accesoriu care se regaseste in buzunarele tuturor : smartphone-ul; astfel a luat nastere un dispozitiv compact si accesibil tuturor categoriilor de utilizatori,", spune Alexandru Dragoiu, CEO E-Boda.

E-Boda estimeaza ca ar putea vinde peste 5.000 de terminale luna aceasta si 50.000 anul viitor.