​Microsoft lanseaza o aplicatie care permite traducerea audio in timp real a discutiilor pe Skype intre vorbitori de spaniola si engleza, scrie The Verge. Microsoft facuse o prima demonstratie a tehnologiei la un congres in luna mai, atunci fiind vorba de engleza si germana. Aplicatiile sunt la inceput si noi limbi de circulatie internationala se vor adauga in anii urmatori.

Microsoft spune ca Skype Translator este o inovatie ce permite eliminarea barierelor geografice si de comunicare prin traducere speech-to-speech in timp real. Sunt multe de perfectat si trebui sa se adauge noi limbi, insa compania spune ca se afla la inceputul unui proiect consistent.

Cum se poate vedea si in clipul de prezentare, Skype Translator a fost testata pe elevi din scoli americane si mexicane. Deocamdata serviciul poate fi folosit doar solicitand o invitatie si doar pe Windows 8.1.

Programul a rezultat dupa o colaborare intre Skype (cumparata in 2011 de Microsoft), Bing (motorul de cautare al Microsoft) si divizia Research Lab a gigantului american. Au fost folosite elemente de procesare a limbajului dar si elemente de "machine learning" (o ramura a inteligentei artificiale ce permite sistemelor sa "invete" din cantitatile de date primite si sa distinga intre diverse tipuri de exprimari).

In filmuletul prezentat sunt traduse fraze simple, astfel ca nu stim cum se descurca programul la discutii mult mai complexe. Programul "invata" insa si ar trebui sa devina din ce in ce mai perfectionat cu cat orele de folosire sunt mai multe.

Microsoft a cumparat Skype in 2011 pentru 8,5 miliarde dolari.