​Desi avem printre cele mai rapide conexiuni la internet din Europa, cand e vorba de folosirea acestuia stam inca rau comparativ cu tarile de traditie, arata datele Eurostat pentru 2014. Aproape 40% dintre romani nu au folosit niciodata internetul. sub o treime il folosesc zilnic si sub o zecime stocheaza fisiere in servicii dedicate de "cloud"

Internetul in UEFoto: Eurostat

Datele includ, in afara de cele 28 de membre UE, si trei tari super-dezvoltate: Islanda, Norvegia si Elvetia.

Datele Eurostat arata ca 78% dintre cetatenii UE au folosit macar o data internetul in ultimele trei luni. In Islanda ponderea este de 98%, in Norvegia, de 96%, in tari precum Finlanda, Danemarca, Suedia si Marea Britanie procentul fiind de peste 90%. Romania are un procent de 54%, iar Bulgaria, 55%.

Cati folosesc internetul zilnic sau aproape zilnic? 65% dintre europeni si doar 32% dintre romani, islandezii fiind cei mai dependenti (94%). Tarile din regiune stau astfel: Bulgaria (46%), Ungaria (66%), Polonia (51%), Slovacia (62%).

Interesant este ca 18% dintre cetatenii UE spun ca nu au folosit niciodata internetul, cele mai mici ponderi fiind in Danemarca (3%), Luxemburg (4%) si Olanda (5%). In Islanda doar un procent din populatie spune ca nu a folosit niciodata interentul, in timp ce in Norvegia procentul e de doar 3%.

Romanii sunt pe primul loc in ceea ce priveste ponderea celor care nu au folosit niciodata internetul (39%), Bulgaria nu este departe (37%), urmeaza Grecia (33%) si Italia (32%). Ramane astfel acea "digital divide" uriasa diferenta intre tarile cele mai avansate si cele ramase in urma. Cum stau alte tari din regiune: Croatia (28%), Polonia (28%), Ungaria (22%), Slovacia (15%).

S-a dezvoltat mult si internetul mobil, 51% dintre cetatenii UE folosind astfel de servicii, ponderea avand variatii mari intre 24% in Italia si 25% in Romania si 75% in Danemarca si 76% in Suedia. Ceva mai bine ca Romania stau tari precum Bulgaria (27%) si Lituania (32%).

Sunt interesante datele despre serviciile dedicate de cloud-computing, datele fiind despre servicii pentru stocarea de poze, muzica, filme sau alte fisiere. O cincime dintre cetatenii UE su stocat documente pe servicii cloud, tarile cel mai bine plasate fiind Danemarca, Marea Britanie, Luxemburg si Suedia (toate cu peste 35%). In Polonia, Lituania si Romania sub zece procente dintre cei intrebati au folosit servicii cloud. In randul tinerilor cu varste intre 16 si 24 de ani e mai mare ponderea celor care au folosit serviciile cloud, insa dintre internautii europeni, un sfert nu stiau de existenta internautilor europeni.