Senatul a adoptat proiectul de lege privind securitatea cibernetica a Romaniei. Autoritatile vor putea inspecta orice calculator si cere orice documente

de R.M.     HotNews.ro
Vineri, 19 decembrie 2014, 17:36 Economie | IT


Senatul a adoptat, vineri, proiectul de lege privind securitatea cibernetica a Romaniei, care prevede constituirea Sistemului National de Securitate Cibernetica, coordonarea unitara a activitatilor acestui Sistem fiind facuta de MAE, MAI, MApN, SRI, SIE, STS, SPP, ORNISS si CSAT, anunta Mediafax.

Raportul comisiei de aparare din Senat, cu amendamente, a fost adoptat cu 95 de voturi pentru, iar proiectul de lege a fost adoptat cu 92 de voturi pentru.

Senatul este Camera decizionala, dupa ce legea a trecut tacit de Camera Deputatilor, pe 17 septembrie.

Legea stabileste cadrul general de reglementare in domeniul securitatii cibernetice si obligatiile ce revin persoanelor juridice de drept public sau privat in scopul protejarii infrastructurilor cibernetice, inclusiv furnizorii de servicii de internet, si prevede obligatii privind asigurarea securitatii sistemelor lor si notificarea clientilor in situatia unor incidente/atacuri cibernetice si luarea de masuri pentru a restabili conditiile normale de functionare.

Coordonarea activitatilor SNSC se realizeaza de catre Consiliul Operativ de Securitate Cibernetica (COSC), format din reprezentanti ai Ministerelor de Externe, de Interne, Apararii, cel pentru Societatea Informationala, SRI, SIE, STS, SPP, ORNISS precum si secretarul CSAT.

Conducerea COCS este asigurata de consilierul prezidental pe aparare si securitate nationala, in calitate de presedinte si consilierul premierului pe problem de securitate, ca vicepresedinte.

SRI este desemnat autoritatea nationala in domeniul cibernetic si asigura coordonarea tehnica a COSC. In acest sens, in structura SRI functioneaza Centrul National de Securitate Cibernetica (CNSC).

De asemenea, proiectul prevede ca la nivel national se constituie Sistemul National de Alerta Cibernetic, care reprezinta un ansamblu de masuri si proceduri destinat prevenirii si contracararilor atacurilor cibernetice.

Instituirea nivelurilor de alerta cibernetica precum si trecerea de la un nivel la altul de alerta se stabilesc de catre CSAT.

Conform articolului 18 din lege, detinatorii de infrastructuri cibernetice, furnizorii de servicii de internet au obligatia de a-si notifica, de indata, clientii, persoane de drept public si privat, in situatiile in care sistemele informatice utilizate de acestia au fost implicate in incidente sau atacuri cibernetice si de a dispune masurile necesare in vederea restabilirii conditiilor normale de functionare, dar nu mai tarziu de 24 de ore din momentul in care au fost sesizati de autoritatile competente.

Monitorizarea si controlul aplicarii legii se asigura de catre Camera Deputatilor si Senat, Administratia Prezidentiala, Guvern, CSAT precum si institutiile si autoritatile publice prevazute la articolul 10, si anume Ministerelor de Externe, de Interne, Apararii, cel pentru Societatea Informationala, SRI, SIE, STS, SPP, ORNISS.

Legea prevede ca in vederea exercitarii atributiilor, conducatorii autoritatilor desemneaza persoane abilitate sa desfasoare activitati de control, care, in baza si limitele imputernicirii, au dreptul de a solicita declaratii sau orice documente necesare pentru efectuarea controlului, sa faca inspectii, inclusiv inopinate, la orice instalatie, incinta sau infrastructura, cu respectarea prevederilor legale in vigoare si sa primeasca, la cerere sau la fata locului, informatii sau justificari.

Contraventiile includ amenzi de la 500 la 5.000 de lei, pentru nerespectarea de catre detinatorii de infrastructure cibernetice a obligatiei privind punerea in aplicare a politicii de securitate cibernetica si amenzi de la 1.000 la 10.000 de lei, pentru nerespectarea obligatiei de a permite autoritatilor sa intervina, precum si a obligatiei de a retine si asigura integritatea datelor referitoare la incidentele cibernetice.

Guvernul a adoptat, in aprilie, proiectul de lege privind securitatea cibernetica, ceea ce va permite operationalizarea Sistemului National de Securitate Cibernetica.

Proiectul a fost prezentat in dezbatere publica de catre Ministerul pentru Societate Informationala.

"Proiectul de lege adoptat de Guvern va permite operationalizarea Sistemului National de Securitate Cibernetica ¬ SNSC, care va facilita adoptarea de masuri proactive si reactive privind informarea, monitorizarea, diseminarea, analizarea, avertizarea, coordonarea, decizia, reactia, refacerea si constientizarea. De asemenea, actul normativ defineste o terminologie unitara in domeniul securitatii cibernetice si a unui cadru armonizat de actiune a autoritatilor si institutiilor publice", se arata in comunicat.

La inceputul lunii aprilie, Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a decis luarea unor masuri care sa permita contracararea amenintarilor cibernetice la adresa Romaniei, in conditiile in care in ultima perioada acestea s-au diversificat.

"S-a apreciat ca in ultima perioada aceste amenintari s-au diversificat, devenind o optiune tot mai atractiva pentru actorii statali sau nonstatali intrucat nu implica resurse foarte mari. Membrii CSAT au decis luarea unor masuri care sa permita urgentarea adoptarii cadrului normativ si operationalizarii Agendei Digitale 2020 ca parte integranta a efortului european de dezvoltare a societatii informationale si implicit a actiunilor subsecvente ce sunt dedicate securitatii cibernetice", informa un comunicat al Administratiei Prezidentiale.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8120 vizualizari

 • +5 (13 voturi)    
  Inspectie (Vineri, 19 decembrie 2014, 17:39)

  Hell [utilizator]

  Am anticipat ca vom incepe cat de curand din nou sa defilam in pas de gasca si sa ridicam ode mult iubitului carmaci si vom canta de zor "Partidul, Pontanescu(sau Iohanescu), Romania" si vom reinventa soimii patriei dar si pionierii! Nu cred ca au ei treaba cu mine dar si de al dracului voi cripta totul cat mai bine, daca ii bal macar sa fie la maxim si sa ii provoc sa se screama tare daca vreodata le va veni ideea sa isi beleasca ochii in drujba mea!
  • -1 (5 voturi)    
   Asta-i carcoteala de doi bani, Hell ! (Sâmbătă, 20 decembrie 2014, 11:00)

   GRANDFATHER [anonim] i-a raspuns lui Hell

   Romania fiind o tara aflata la granita "imperiului binelui"(o "marka", ca pe vremea lui Dragos Voda, vasalul regelui francez al Ungariei, Carol Robert de Anjou), trebuie sa-si ia toate masurile de siguranta&protectie impotriva actiunilor dusmanoase ale "imperiului raului"! Sau crezi ca "scutul" de la Deveselu este destinat sa lanseze "fireworks" de Anul Nou?! Ce legatura au prostiile pe care le debitezi cu "detinatorii de infrastructuri cibernetice, furnizorii de servicii de internet" si obligatiile lor privind instiintarea rapida a clientilor lor, "persoane de drept public si privat", in cazul producerii unui atac cibernetic! Faptul ca legea stabileste niste obligatii si pentru "utilizatori", mie mi se pare corect si legal ! Dar tu, care ai capacitatea anticpatiei, poti sa renunti la constrangerile navigatiei prin cyberspatiu si sa te intorci la sisteme de comunicare mai sigure si mai putin invazive, cum ar fi calimara si pana...! Desi nu poti sa fi sigur ca "sculele" astea nu au implantate cine stie ce "chipuri" sofisticate ! Asa ca relaxeazate, "Big Brother" te protejeaza, te asculta, te inregistreaza, te filmeaza, te...........! Take care!
 • +14 (18 voturi)    
  Sa va traduc .... (Vineri, 19 decembrie 2014, 18:15)

  Keys [utilizator]

  "Noi, institutiile statului, avem voie sa verificam si sa umblam in toate calculatoarele, telefoanele, tabletele conectate la Internet, in interesul sigurantei statullui, fara sa mai fie ilegal, oricand, oricum, oriunde, cand credem noi de cuviinta"

  Asa ca, oameni buni, daca unuia i se pare ca esti amenintator(sau orice alt termen care provoaca FRICA), ti se va da copy la tot ce ai in comp ... si probabil ca nu numai atat! :D

  Eu ma intreb cati infractori au prins cu toate sistemele de pana acum ... ?!
  • +11 (13 voturi)    
   Corect, tara colcaie de hackeri (Vineri, 19 decembrie 2014, 18:53)

   Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui Keys

   de cititoare de carduri si alte infractiuni, faimosul Hackerville e in Romania dar ei iti asculta telefoanele, te urmaresc pe net si oricand un semidoct imbecil poate sa te bage la ananghie c'ai vorbit contra partidului, ptiu, pardon contra intereselor nationale. Ca pe vremea tovarasilor cu activistii de partid analfabeti, aveai facultate erai impotriva sistemului prin anii 50. Cei cu carte au fost "reeducati" si locul lor a fost luat de niste tractoristi scoliti la seral.
   Faza asta continua si astazi, daca te uiti in Parlament cimpazaii is net superiori specimenelor de acolo.
   Daca te uiti la Pop...hmmm, asta nici nu-l poti clasifica dpdv zoologic.
  • +3 (5 voturi)    
   mandat (Vineri, 19 decembrie 2014, 20:43)

   Anonim AntiBasescu [utilizator] i-a raspuns lui Keys

   Atentie, ca sa perchezitioneze calculatoarele unei persoane fizice sau juridice trebuie sa intre in sediul / domiciliul acestora. Adica sa aiba mandat. Ar fi tare bine daca mototolul si mutul de Ciorbea, asa-zis avocat al poporului, ar face precizari fata de legea anti-hacker.
   • +3 (3 voturi)    
    Fii mai atent, nu ai inteles: (Sâmbătă, 20 decembrie 2014, 12:17)

    Ciobanul Bucur [utilizator] i-a raspuns lui Anonim AntiBasescu

    Legea se refera la "persoanele JURIDICE de drept public sau privat", nu si la persoanele FIZICE, cum suntem noi, astia care scriem pe aici. Titlul dat aricolului la care postam acum e dat aiurea.
  • -1 (3 voturi)    
   O multime de infractori! (Sâmbătă, 20 decembrie 2014, 11:11)

   GRANDFATHER [anonim] i-a raspuns lui Keys

   Si nu-ti mai face atatea probleme! La urma-urmei legea este publica, justificarea ei, prevederile si consecintele ei au fost facute publice! Drepturile tale constitutionale au fost respectate! Daca crezi ca e prea periculos, poti sa ocolesti/parasesti cyberspatiu! Dar de un lucru poti sa fi sigur: cyberspatiu nu este un sat fara caini, un spatiu al libertatii absolute in care fiecare poate sa spuna si sa faca ce vrea muschii lui! LIBERTATEA ESTE O OBLIGATIE INTELEASA, INSUSITA SI RESPECTATA!
   • 0 (0 voturi)    
    Hai fi frun intelectual... (Sâmbătă, 20 decembrie 2014, 18:27)

    Anonim AntiBasescu [utilizator] i-a raspuns lui GRANDFATHER

    Corect. N-ar trebui ca ticalosilor si mincinosilor sa li se permita accesul pe internet!
 • +9 (17 voturi)    
  haha (Vineri, 19 decembrie 2014, 18:34)

  Mazeta [utilizator]

  Ceaușescu se întoarce în mormânt. Niciodată Securitatea nu a visat să ajungă la performanțele de azi.
 • +5 (7 voturi)    
  Cătălin Predoiu, amputarea codului Penal și abuzul (Vineri, 19 decembrie 2014, 18:35)

  visio [utilizator]

  autorităților; eu mă gândesc așa: un terorist sau un ”inginer” financiar, este urmărit în rem; eu, ca plătitor de salarii, sunt inspectat la orice zi și din noapte; așa cum văd eu situația, această lege este un abuz; există și altă variantă, puțin probabilă, aceea ca Predoiu să fie agentul vreunor agenții străine; agenții care asigură servicii de cameră, de escortă la evenimente, asistență socială, etc.
  în curând, vom ajunge ca Turcia, unde Alah ferească să spui ceva nașpa de premier că ai asigurată cazarea și mâncarea pe 10 ani; altfel, este stipulat și în Constituție că orice cetățean român are obligația să apere valorile și tradițiile românești; desigur, incestuoșii de secui fac excepție; ei sunt deosebiți de mii de ani...ei între ei; dacă arunc o înjurătură spre Plagiator, voi fi închis instantantaneu pentru nu știu ce ultraj la bunele moravuri, cică nu e frumos să înjuri așa cum devalizarea bugetului public, la capitală mai ales, este considerat un semn de bună-creștere; doar nu credeți că rectificarea negativă s-a făcut datorită investișiilor neinspirate, așa-i? personal cred că vom găsi acei bani în conturile membrilor USL; dacă tot dăm legi din astea ciudate, cel mai bine ca primul exemplu să aparțină politicienilor, fără deosebire de culoare politică; până la urmă, în închisoare culorile se cam estompează...ziceam și eu așa....
  • -1 (3 voturi)    
   visio&Mazeta&Co. (Sâmbătă, 20 decembrie 2014, 14:04)

   GRANDFATHER [anonim] i-a raspuns lui visio

   "Cavaleri ai apocalipsei",carcotasi de meserie si promotori ai razboiului romanilor contra romanilor , pleaca Basescu de la Cotroceni si ramaneti fara "inamic" si scop?! Ati citit legea? Stiti la cine&ce se refera? Ati inteles cui i se adreseaza si care sunt obictivele urmarite?! Puteti sa-l injurati pe Ponta si pe toti ceilalti politicieni, individual si in corpore, fara sa vi se intample nimic, garantat! Va dati victime persecutate politic si va tavaliti pe jos de grija libertatii de expresie, dar de fapt faceti tambalau in fata portilor deschise! Nu va faceti iluzii, sunteti niste cetateni obisnuiti(ca marea majoritate dintre noi), nu sunteti interesanti pentru "servicii", iar peroratiile voastre pseudo-politice nu va califica in categoria "inamicilor", care trebuie sa fie interceptati, ascultati, si inregistrati! E clar?!
   • 0 (0 voturi)    
    Bai omule, grand sau ce-i fi (Sâmbătă, 20 decembrie 2014, 18:35)

    mopsu [utilizator] i-a raspuns lui GRANDFATHER

    ai vazut vreun rezultat de la sumedenia de servicii cu salarii URIASE , platite de noi palpabil , valabil si pentru noi? melescani ponti, mucea ,maimuti, oprisani lenute cocosi, cancesti, ma doare capul cati sunt, toti au permis de orniss, de csat, ce ma intereseaza pe mine ca dispar maine? Tot in saracie o sa traiesc si de acum incolo. Iar ei nu ....
   • 0 (0 voturi)    
    iar te-ai grăbit să te bagi in seamă (Sâmbătă, 20 decembrie 2014, 20:42)

    visio [utilizator] i-a raspuns lui GRANDFATHER

    sau îți place să fi penibil? dacă observai modificările referitoare la informațiile din procese, și dacă ai fi corelat aceste informații, poate că ajungeai la un răspuns pertinent cât despre inportanța unora dintre noi, e bine să faci afirmații numai despre propria persoană; altfel, poți studia soarta primilor liberali uciși de comuniști; tu vorbești de perorații când habar nu ai unde se pune virgula? îți sugerez să te întorci la clasa I și să vezi care-i treaba cu gramatica și ortografia limbii române...
    • 0 (0 voturi)    
     Te stiu visio! (Duminică, 21 decembrie 2014, 16:28)

     GRANDFATHER [anonim] i-a raspuns lui visio

     Atunci cand nu ai argumente valide in chestiunea aflata in discutie te dai, brusc, deodata si in acelasi timp, mare specialist in gramatica si ortografie!
 • +2 (2 voturi)    
  E in mine, e in tine, e in fabrici si uzine (Vineri, 19 decembrie 2014, 21:32)

  TeodorGligor [anonim]

  Ceausescu e o scoala, Ceausescu e o boala.
  E in mine, e in tine, e in fabrici si uzine.
  Noi suntem viii si mortii
  Ceausesti suntem cu totii
  • 0 (0 voturi)    
   damnatio memoriae (Sâmbătă, 20 decembrie 2014, 18:30)

   Anonim AntiBasescu [utilizator] i-a raspuns lui TeodorGligor

   Daca nu facem nimic sa-i damnam memoria, asisderea vom vorbi de epoca basescu peste 10-15 ani...
 • +6 (8 voturi)    
  La Cluj.... (Vineri, 19 decembrie 2014, 22:48)

  nelloti [utilizator]

  PROTEST împotriva legii securității cibernetice DUMINICĂ 21 decembrie, 12:00, Piața Unirii Cluj
  • +3 (9 voturi)    
   hehe (Sâmbătă, 20 decembrie 2014, 1:23)

   Mazeta [utilizator] i-a raspuns lui nelloti

   Gata, ți-au luat ip-ul!
  • 0 (2 voturi)    
   expertii lui peste (Sâmbătă, 20 decembrie 2014, 9:15)

   dan_costea [utilizator] i-a raspuns lui nelloti

   Un expert in informatica nu se angajeaza la Secu', ci cauta alte variante mai putin dizgratioase. Asa ca este putin probabil ca "aparatorii legii" sa fie competenti.
 • +1 (1 vot)    
  Hai la CCR, (Sâmbătă, 20 decembrie 2014, 8:18)

  xrogo [utilizator]

  pariu ca se va pronunta impotriva legii?
 • +4 (4 voturi)    
  Petitie contra acestei legi (Sâmbătă, 20 decembrie 2014, 10:56)

  alex4321 [utilizator]

  Petitie contra acestei legi
  ---
  http://www.petitieonline.com/legea_securitatii_cibernetice_a_romaniei_e_neconstitutionala
 • +4 (4 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 20 decembrie 2014, 15:27)

  [anonim]Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by