Google marcheaza duminica, 21 decembrie, solstitiul de iarna din 2014, respectiv inceputul iernii astronomice, afisand o mica animatie in care literele numelui Google sunt transformate in copii care construiesc un om de zapada, relateaza Mediafax.

Google DoodleFoto: Captura Google

Google marcheaza prima zi de iarna astronomica sau solstitiul de iarna printr-o animatie afisata pe pagina de start a motorului de cautare. Literele care alcatuiesc logoul Google sunt redesenate, devenind niste copii care construiesc un om de zapada.

Prima zi de iarna astronomica sau solstitiul de iarna din emisfera nordica a Terrei are loc anual in jurul datei de 21 decembrie. Potrivit site-ului Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu", solstitiul de iarna va avea loc in 2014 pe data de 22 decembrie, la ora 01.03, ora Romaniei.

Solstitiul de iarna este si cea mai scurta zi din an. La aceasta data, durata zilei are valoarea minima din an, de 8 ore si 50 minute, iar durata noptii are valoarea maxima, de 15 ore si 10 minute (valori calculate pentru Bucuresti), potrivit astro-urseanu.ro. La aceeasi data, in emisfera sudica a Pamantului, fenomenul are loc invers, adica are loc solstitiul de vara, momentul marcand inceputul verii astronomice pentru emisfera australa a Terrei.

Solstitiile au loc datorita inclinarii axei planetei fata de planul orbitei terestre cu circa 66 de grade. Din acest motiv, in miscarea sa aparenta, Soarele parcurge in decurs de un an cercul sferei ceresti numit "ecliptica", a carui inclinare fata de ecuatorul ceresc este de 23 de grade.

La momentul solstitiului de iarna, Soarele se afla in emisfera australa a sferei ceresti, la distanta unghiulara maxima de 23 de grade sud fata de ecuator, astrul efectuand miscarea diurna in lungul cercului paralel cu ecuatorul ceresc, numit "tropicul Capricornului". Aceasta explica, pentru latitudinile medii ale Terrei, inegalitatea zilelor si a noptilor, precum si succesiunea anotimpurilor.

In momentul solstitiului de vara, care are loc in jurul datei de 21 iunie, Soarele efectueaza miscarea diurna in lungul cercului paralel cu ecuatorul ceresc, numit "tropicul Racului".

Google isi schimba logoul ocazional, pentru a marca un anumit eveniment major, o personalitate care a influentat lumea sau o sarbatoare.

Primul "doodle" - o reprezentare ocazionala a logoului Google afisata pe prima pagina a motorului de cautare - a aparut in 1998, cand fondatorii Google Larry Page si Sergey Brin au participat la festivalul Burning Man din desertul Nevada si au pus emblema evenimentului in spatele logoului Google pentru a anunta utilizatorii ca vor fi plecati in acea perioada. De atunci au fost create peste 1.000 de "doodle"-uri pentru paginile de start ale Google din intreaga lume.