​Samsung se va concentra in 2015 pe sistemul de operare Tizen care va fi prezent pe toate noile sale modele de televizoare inteligente, spune compania care vrea sa promoveze propria platforma sofware si sa scada la maxim dependenta de Google Android. Tizen este un sistem pe baza de Linux creat impreuna cu Intel si se gaseste in prezent pe smartwatch-urile companiei, dar nu si pe telefoane. Modelele vor fi prezentate la targul CES Las Vegas care incepe pe 4 ianuarie,

Reuters noteaza ca Samsung, dupa ce a prezentat cateva prototipuri de televizoare smart ce ruleaza Tizen, e decis acum sa adopte pe scara larga sistemul de operare care va fi prezent pe toate noile modele de televizoare smart din 2015

Tizen, sistem care are Linux la baza si a fost dezvotat in colaborare cu Intel, este prezent pe cateva camere foto si pe smartwatch-uri Samsung, decizia de a-l folosi pe televizoare fiind semn ca Samsung vrea sa isi scada dependenta de sistemul Android al Google.

Primele dispozitive cu Tizen au fost lansate in 2013, ar anul trecut Samsung a lansat mai multe ceasuri inteligente cu acest sistem care ar putea rula in viitor si pe masini de spalat si frigidere smart.

Tizen are o rata de penetrare foarte mica din cauza ca nu au fost lansate smartphone-uri Samsung cu acest sistem, scepticii spunand ca numarul mic de utilizatori este o problema fiindca nici dezvoltatorii nu sunt motivati sa creeze multe aplicatii pentru un sistem cu atat de putini utilizatori. In plus, in medie pe smart TV sunt instalate si cumparate mult mai putine aplicatii decat pe smartphone.

Totusi, un plus este ca smart TV-urile cu Tizen pot face streaming pe alte dispozitive Samsung aflate in apropiere, datorita conectivitatii Bluetootth si WiFi.

Presa a scris in toamna lui 2014 ca umeaza a fi lansat un prim telefon Samsung cu Tizen, insa lansarea nu a avut loc si sursele spun ca acest lucru se va intampla in ianuarie.