​Cel mai mare targ de tehnologie al inceputului de an isi deschide portile in Las Vegas si tendintele lui vor marca intregul an 2015. Casa "inteligenta" devine accesibila pentru tot mai multi oameni, dispozitivele cu "realitate virtuala" isi cresc notorietatea, iar dronele devin un adevarat fenomen comercial in SUA, numarul de modele aflate la vanzare crescand uluitor. Intra in articol pentru a citi pe larg despre tendintele ce vor marca targul Consumer Electronics Show care se deschide duminica in Las Vegas.

La targul CESFoto: cesweb.org

Wearables - Dispozitive ce pot fi purtate pe corp

S-a vorbit enorm in ultimii doi ani despre mici computere "purtabile" si cele mai cunoscute exponente ale categoriei sunt ceasurile inteligente si bratarile electronice de fitness, estimarile fiind ca in 2015 se vor vinde peste 40 de milioane de unitati in total. Problema e ca segmentul nu a convins foarte multa lume din mai multe motive: unele produse par nefinisate, multe sunt prea scumpe si multe au functii pe care oamenii nu le considera suficient de atragatoare incat sa justifice o achizitie. La CES e de asteaptat ca in afara de "purtabile" aduse de companii mari sa fie prezentate mai multe dispozitive de nisa gandite pentru categorii specifice. De exemplu diverse dispozitive mici care sa fie de ajutor la antrenamentul in diverse sporturi, terminale dotate cu senzori care sa dea date mai avansate si mai detaliate decat ce se gaseste pe multe dintre ceasurile care masoara pulsul si numara pasii.

O categorie speciala va fi constituite de mici dispozitive medicale, cum ar fi cele care masoara glicemia pacientului acasa si trimit instant doctorului rezultatul.

In plus, "purtabilele" vor capata un nou sens fiindca vor aparea tot mai multe haine cu senzori incorporati, de exemplu tricouri pantaloni sau geci care nu vor avea display, insa vor transmite prin Bluetooth catre telefonul posesorului datele culese de senzori. Pana de curand aceste haine intesate cu senozori erau sub forma de concept, insa acum tot mai multe companii le au la vanzare.

Cat despre smartwatch-uri, marea asteptare este ca preturile sa mai scada fiindca cele mai performante costa peste 350 de euro, iar cele de sub 100 de euro sunt in multe cazuri prea putin atragatoare. Ceasul Apple, asteptat cu nerabdare de multi, NU va fi adus la CES.

Casa conectata

Despre casa in care toate aparatele sunt conectate la internet se vorbeste inca de prin 2010-2011, insa pentru cei mai multi oameni de rand conceptul pare unul demn de filmele SF care descriu realitati din anii 2050. In trecut s-a insistat pe produse spectacol, precum frigiderul cu display ce se poate conecta la internet, insa acum se va insista pe utilitate. Casa conectata nu mai este ceva SF, cel putin in SUA, iar companiile din domeniu incearca sa atraga clientii prin moduri cat mai simple si mai ieftine de a interactiona. Luminile, incalzirea, aerul conditionat sau masina de spalat pot fi controlate printr-o aplicatie de smartphone, iar telefoanele pot controla tot mai multe sisteme din "casa inteligenta" fara a mai fi nevoie de instalarea unor hub-uri costisitoare.

Avansul internet of things, al "internetului tuturor lucrurilor conectate" este franat insa de faptul ca multe dintre produse sunt imature, standardele de interconectare sunt diferite si multi sunt de parere ca nu exista o viziune globala reusita despre cum ar trebui diverse aparate sa intre in legatura.

Autoturismele conectate

Prezenta industriei auto este tot mai mare de la an la an in CES si lucrul se explica prin faptul ca internetul a avut pana acum cativa ani o prezenta insignifianta in uriasa industrie auto ce genereaza vanzari de 60 milioane autoturisme/an. Nici in prezent internetul nu e foarte prezent in masina, dar Apple si Google au facut aliante cu diverse producatori si incearca sa intre in prim plan, pe bord.

Totusi, niciodata nu au fost la CES atat de mukte companii auto, incat in gluma se spune ca show-ul ar trebui sa se numeasca anul acesta Car Electronics Show, nu Consumer Electronics Show. La aceasta editie a CES vor fi prezentate noi generatii avansate ale unor sisteme de interactiune intre sofer si diversele functii ale masinii, fie ca e vorba de comenzi vocale sau de accesare a unor aplicatii chiar si fara sincronizare cu smartphone-ul. Cele mai multe aplicatii se refera la sistemul de divertisment al masinii.

Companiile auto nu prea le-au lasat pe cele de tehnologie sa domine interiorul masinilor prin diverse aplicatii, insa multi soferi isi doresc sa poata accesa pe bord aplicatiile cu care sunt obisnuiti pe smartphone si pe tableta. Producatorii auto observa ca tot mai multi clienti isi aleg modelul si in functie de tehnologiile incorporate pe acestea, astfel ca nu pot ramane conservatori la nesfarsit.

Vor fi prezentate si sisteme avansate de radare care sa aduca mult mai aproape de noi perspectivele masinilor capabile sa se conduca singure. Pana acolo mai e insa mult din cauza scepticismului sporit al publicului, insa punerea in prim-plan a diverselor probleme legate de masinile autonome le va creste vizibilitatea.

Realitatea virtuala

Proiecte precum Google Cardboard, dar si terminale precum cele de la Oculus si Samsung au facut ca despre ochelarii cu realitate virtuala sa auda multe milioane de oameni. Se vand mai multe modele, inclusiv si in Romania, dar au nevoie de smartphone-uri performante pentru a functiona, iar numarul de aplicatii VR compatibile este inca mic, de ordinul zecilor.

Aceste gadget-uri sunt inca la inceput, dar tehnologia promite mult, mai ales pe partea de jocuri video, aplicatii educationale si culturale. Multe aplicatii sunt la inceput, dar exista un entuziasm in industria VR fiindca dispozitivele se vor ieftini cu timpul si calitatea aplicatiilor va creste. Publicul trebuie sa afle insa ce potential are industria, iar la CES vor exista prototipuri care sa arate asta.

Dronele

In SUA, unde puterea de cumparare este mult mai mare decat la noi, mici drone de 500-1.000 de dolari au fost in topul cadourilor de Craciun. La CES vor fi prezentate multe modele, mai mici, mai performante, cu camere foto mai de calitate si cu autonomie mai mare de zbor, ca dovada ca domeniul este unul cu adevarat exploziv.

Interdictiile sunt multe, micile aeronave neputand fi folosite in scop comercial de persoane fizice, insa tinand cont ca e posibil ca legislatia sa se schimbe, companiile produc modele tot mai atragatoare. E de asteptat ca producatorul de camere de actiune GoPro sa lanseze o mica drona cu camera inclusa, lucru care ar putea impulsiona vanzarile pe segment.

Televizoarele

Tehnologia 4K este prezenta in magazine, dar majoritatea covarsitoare a produselor nu sunt acceptabile la pret pentru omul de rand. In SUA opinia generala este insa ca tehnologia se apropie de maturitate fiindca preturile au scazut puternic, in timp ce continutul disponibil a crescut masiv, cat sa justifice achizitia.

Pe de alta parte, e de asteptat sa fie prezentate multe modele cu sistemul Android al Google, gigantul american sperand ca de data asta va reusi sa intre pe segmentul TV-urilor dupa ce in trecut tentativele au esuat. Totusi, stick-ul Chromecast este un produs reusit care ar putea atrage clienti dornici sa aiba un televizor care ruleaza Android.

Pe de alta parte, Samsung alege o cale speciala si se va concentra pe propriul sistem de operare Tizen.

Laptop-uri

Multe voci spuneau in 2012 si 2013 ca laptop-urile devin desuete din cauza "atacului" tabletelor, insa acest lucru nu s-a intamplat. Multe lucruri pe care laptop-urile le fac bine sunt mult mai greu de facut cu tabletele, iar producatorii exploateaza acest lucru. La CES vor fi pezentate modele cu noile procesoarele Intel Broadwell, marele avanta fiind ca autonomia bateriei va creste, concomitent terminalele devenind tot mai usoare.

Smartphone-uri

O serie de analisti din piata anticipeaza ca la CES ar putea fi prezentate telefoane de varf de gama ale unor companii mari precum Sony si LG, insa altii ii contrazic si explica faptul ca aceste telefoane vor fi prezentate in primavara la Mobile World Congres Barcelona. Cu siguranta ca vor fi prezentate modele noi, in SUA fiind mari asteptari din partea companiilor chineze Huawei, ZTE si Xiaomi.

CES Las Vegas a avut in multi ani teme speciale: a fost anul smartphone-urilor al tabletelor, anul televizoarelor 3D, anul imprimantelor 3D. In 2015 nu pare sa fie o singura categorie cap de afis, ci mai multe vor fi in prim plan, dar multe categorii se maturizeaza si creste la CES ponderea sectorului auto la un nivel nebanuit.

La CES au fost anul trecut 160.000 de vizitatori, iar numarul companiilor expozante a depasit 3.500.