Intel a anuntat ca va inchide forumul dezvoltatorilor din Rusia pentru a se conforma cu legea blogger-ilor care a intrat in vigoare la 1 ianuarie, act normativ criticat in afara tarii pentru atingerile pe care le aduce libertatii de exprimare online. Intel spune ca dezvoltatorii sunt redirectionati catre o alta comunitate online si adauga ca raman neschimbate conturile sale de pe retelele sociale in Rusia, la fel si grupurile Intel Developer Zone de pe Google+ si Vkontakte, scrie ZDNet.

Intel a luat aceasta decizie din cauza complicatiilor aduse de noua lege care practic impune cenzura, sub amenintarea unor amenzi si a unor masuri si mai radicale, precum obligatia furnizorilor de internet de a interzice accesul user-ilor la aceste site-uri.

Legea blogger-ilor indica faptul ca cei care au blog-uri cu peste 3.000 de cititori/zi vor fi supusi regulilor pe care si ziaristii trebuie sa le respecte, iar asta inseamna un control sever al informatiei. Bloggerii care intra in categorie sunt obligati sa se inregistreze cu datele reale la agentia de stat Roskomnadzor, trebuie sa verifice in prealabil orice informatie vor sa publice si nu au voie sa foloseasca niciun fel de limbaj obscen. Pentru blog-urile unor companii, amenzile trec de 10.000 de dolari.

Intel spune ca dezvoltatorii vor fi redirectionati catre comunitatea online Habrhabr si adauga ca ramane totul neschimbat pe conturile Intel Rusia de pe Facebook, Instagram, Vkontakte, YouTube si Twitter. In plus, nu se modifica nimic la conturile Intel Developer Zone de pe retelele Google+ si Vkontakte.

Rusia a dat o serie de legi prin care statul sa aiba tot mai mare control asupra continutul publicat online, companiile occidentale fiind vizate de aceste masuri.