Traficul mobil reprezinta 10% din traficul total de internet in Europa Centrala si de Est, Croatia si Lituania avand cele mai mari procente, iar Romania este aproape de medie, arata un studiu Gemius care cuprinde rezultatele din 18 tari din regiune. In Romania, 45% dintre afisari s-au generat de pe smartphone-uri Samsung, in timp ce la tablele, Apple e lider cu 71%, arata datele Gemius din iunie 2014.

Tabletele si smartphone-urile in 18 tari din regiuneFoto: Gemius

Cercetarea arata ca traficul maxim pe PC se inregistreaza in cadrul orelor de lucru, iar traficul pe tablete, mai ales seara si in weekend. Smartphone-urile sunt folosite in mod egal de-a lungul intregii zile cu un varf de intensitate seara. In Romania, 9% din tot traficul de internet se genereaza de pe dispozitive mobile. Mai multe informatii, in cel mai recent raport Gemius ¬Consumers go mobile¬.

Conform datelor, in 2012 traficul mobil reprezenta doar 3% din traficul total de internet din Europa Centrala si de Est. Acum ponderea a crescut la 10%.

Tara cu cel mai ridicat procent de trafic mobil este Croatia, unde in Iunie 2014, peste 20% din toate afisarile de pagina au fost generate prin intermediul dispozitivelor mobile. Lituania, Slovacia, Serbia, Turcia, Macedonia si Estonia inregistreaza de asemenea valori peste media din regiune. Pe de alta parte insa, o serie de tari figureaza cu un trafic mobil relativ scazut: Romania, Bulgaria si Rusia (9%), Belarus (9%), Ucraina (5%) si Moldova (1%).

Datorita numarului mare de device-uri, comportamentul utilizatorilor a devenit din ce in ce mai complex, iar obiceiurile de folosire a internetului difera in functie de dispozitiv. In timpul saptamanii 52% din traficul de pe PC se genereaza in timpul orelor de lucru (intre 8 si 17), in timp ce in weekend, pattern-ul se schimba si traficul se inregistreaza dupa-masa si seara.

In ceea ce priveste tabletele, in timpul saptamanii acestea sunt utilizate mai ales dupa-masa, intre ora 18 si ora 23, pe cand in weekend sunt folosite de-a lungul intregii zile, de la 9 dimineata la 11 seara, cu un maxim de intensitate intre 10 si 11 p.m. Smartphone-urile sunt folosite in mod egal de-a lungul intregii zile, dar ating un varf intre 9 si 11 p.m. in timpul saptamanii si intre 9 si 10 p.m in weekend.

Atat in Romania cat si in regiune Apple este cel mai popular producator de tablete: in Iunie 2014, 71% din afisarile din Romania s-au generat de pe iPad, 20% pe Samsung si 5% pe Asus. La smartphone-uri, Smasung are 45%, Apple are 27%, iar Nokia, 12%.

La nivelul tuturor celor 18 tari incluse in studiu, 55% dintre afisari s-au facut pe iPad, 23% pe tablete Samsung si 6% pe Asus. La smartphone-uri, Samsung are 37%, Apple are 16% si Sony, 13%,