​Livrarile mondiale de PC-uri au scazut cu 2% anul trecut, arata datele IDC, piata totalizand 308 milioane laptop-uri si desktop-uri. Desi multi spuneau ca PC-urile sunt "pe duca", companiile din piata au lansat modele competitive, mai ieftine, mai subtiri si mai usoare. Lenovo si-a consolidat pozitia de lider, in timp ce Apple a avut cea mai mare crestere a volumelor de vanzari. Piata americana a mers extrem de bine, contribuind cu peste 20% la vanzarile mondiale, insa si Europa a fost pe plus.

Livrarile de PC-uri in 2014 Top 5Foto: IDC

Astfel, livrarile pe plan mondial au totalizat 308 milioane unitati, cu sapte milioane mai putine decat in 2013. Desi piata PC-urilor este in al treilea an consecutiv pe minus, scaderea in 2014 nu a fost atat de mare cum spuneau cei mai pesimisti analisti.

Lenovo este numarul unu mondial, cu peste 59 milioane sisteme livrate, HP a depasit 56 milioane, Dell a trecut de 41 milioane, iar Acer s-a situat pe locul patru. Pe cinci a terminat anul Apple, care si-a marit cota de piata pana la 6,4%. Apple a avut cea mai mare crestere a volumelor din top 5 (+16%), liderul Lenovo a avansat cu 10%, iar Acer a scazut cu 2%.

Piata americana a crescut cu 5%, pana la 66 milioane unitati, HP avand 28%, Dell 24% si Apple, 12%.

IDC noteaza ca ultimul trimestru a fost extrem de bun, cu peste 80 milioane de unitati, cererea in segmentul persoane fizice compensand scaderea din segmentul companii. In plus, producatorii au lansat sisteme la preturi tot mai bune si cu specificatii imbunatatite, foarte bine mergand segmentul laptop-urilor cu Chrome OS, dar si cele cu touch-screen sau cele care se pot transforma in tableta.