​Microsoft a venit cu o mare surpriza la evenimentul de lansare a sistemului de operare Windows 10, prezentand un concept de ochelari computerizati care genereaza imagini 3D ce se suprapun realitatii inconjuratoare. Dispozitivul seamana cu ochelarii de schi, iar compania spune ca sunt "primii ochelari holografici computerizati autonomi" fiindca pot functiona fara a fi sincronizati cu smartphone-ul sau PC-ul. Ochelarii vor fi lansati cel tarziu la final de 2015 si ruleaza noul sistem Windows 10.

HololensFoto: Microsoft

Ochelarii Hololens au procesoare de imagine si genereaza holograme, imaginile 3D ale unor obiecte putand fi vazute in combinatie cu mediul din jurul utilizatorului, acest imagini putand fi controlate cu ajutorul mainilor, dar si cu ochiul. Spre exemplu, poti avea un mic castel virtual 3D pe masa din bucatarie si il poti misca sau ii poti schimba forma.

Ecranul este transparent, astfel ca utilizatorul vede si ce e in jurul sau spre desoebire de ochelarii de realitate virtuala la care nu vezi nimic in jur. Tocmai de aceea, Microsoft foloseste termenul de "mixed reality", adica "realitate combinata" , un amestec intre lumea reala din jur si "realitatea augmentata", prezenta in forme simple in diverse aplicatii de smartphone.

"Hologramele pot deveni o parte a vietii noastre cotidiene", spune Alex Kipman, seful proiectului Windows Holographic. Microsoft spune ca dezvoltatorii pot construi obiecte virtuale intr-un spatiu 3D, obiecte care se vor comporta ca si cele reale cand interactionezi cu ele. Aceste obiecte pot deveni 100% reale in viitor, utilizatorii putand sa le printeze la imprimanta 3D.

Compania spune ca ochelarii vor putea fi folositi si la proiecte educationale, dar ar putea fi o unealta utila si pentru arhitecti, putand fi vizualizate machete 3D. Pentru succesul comercial se va insista pe partea de jocuri insa, fiindca este un segment spectaculos care genereaza vanzari si interes.

Un atuu tine de faptul ca acest dispozitiv este autonom in functionare, are procesoare video, are propria unitate de sunet si nu depinde de smartphone sau PC. O mare necunoscuta este autonomia bateriei care nu poate fi prea mare, data fiind grafica utilizata.

Jurnalistii americani prezenti la evenimentul din Redmond au scris in termeni elogiosi despre HoloLens, mai ales ca acesti ochelari sau aceasta "casca" (asa cum ii spun francezii) a fost o totala surpriza.

Iata pe scurt cateva idei din articolele care descriu conceptul.

- Ideea este mai interesanta decat ochelarii cu realitate virtuala care exista in prezent

- HoloLens este un produs care poate schimba imaginea Microsoft. Daca e un succes comercial, compania va deveni "cool"

- Conceptul poate fi aplicat in foarte multe domenii, fiind cu adevarat promitator.

- E un punct forte faptul ca ochelarii pot functiona de sine statator.

- Nu sunt chiar usori, iar bateria tine destul de putin, date fiind resursele grafice utilizate.

- Totul depinde de cat de bine va functiona varianta finala a produsului.