Apple va incepe in aprilie livrarile ceasului inteligent prezentat de companie in toamna lui 2014, a spus Tim Cook, la conferinta de prezentare a rezultatelor financiare. E de asteptat ca in Europa ceasul sa coste de la 350 euro, cu versiunile premium la peste 1.000 de euro. Marea intrebare e daca ceasul va fi un succes comercial sau un esec, un minus fiind pretul.

Foto:

"Am asteptari foarte mari de la Watch. Il folosesc in fiecare zi, imi place la nebunie si nu as putea trai fara el", a spus Tim Cook, CEO Apple.

Nu s-au dat detalii despre lansare, insa daca primul val de piete il vor primi in aprilie, tarile mai putin importante ca volume de vanzari, cum e si Romania, il vor avea la final de primavara sau in vara. Evident insa ca un numar de ceasuri ajunge in Romania in primele zile dupa lansarea comerciala, insa la preturi astronomice.

Stiri aparute recent pe surse sustin ca bateria Apple Watch va tine in medie 19 ore de utilizare normala si practic doua ore jumatate utilizare continua, intensa. Timpii au fost criticati, dat fiind ca inseamna ca posesorul va trebui sa il incarce cel putin o data pe zi.

Apple a schimbat definitiv piata smartphone-urilor cand a lansat iPhone, la fel s-a intamplat si cu tabletele cand a venit iPad. E aproape sigur ca ceasul Apple va deveni cel mai vandut din categorie, mai ales ca pana in prezent nu exista un model de smartwatch care sa se fi detasat si sa fi fost laudat masiv. Toate au multe minusuri, fie ca e vorba de pret, de functiile insuficiente, de dependenta de smartphone sau de display-urile rudimentare.

Nu se stie cum va fi primit ceasul, dovada fiind si prognozele extrem de variate: de la 10 pana la 60 milioane unitati in acest an.

Despre Apple Watch

Apple nu a publicat toate specificatiile ceasului Watch. Modelul are senzor de puls si accelerometru, mai putin decat se asteptau fanii tehnologiei, iar fara a fi sincronizat cu iPhone 5 sau 6, ceasul este inutil.

Sunt disponibile doua marimi de ecran: 1,5 si 1,65 inci, insa curelele si bratarile disponibile sunt diverse atat la culori, cat si la materiale, ceea ce face ca ceasul sa fie cel mai personalizabil terminal lansat pana acum de Apple.

Cea mai mare critica la adresa Watch tine insa de pret: de la 349 dolari in SUA inseamna de 350-400 euro in Europa, fiind posibil ca variantele de fite sa ajunga la 2.000 de euro. Apple nu scoate produse ieftine, insa pe piata smartwatch-urilor preturile scad puternic si pot fi gasite modele cu mai multe tehnologii la sub 200 de euro. Iar la 350 de euro pot fi gasite smartphone-uri excelente care au infinit mai multe functii decat ceasul.

Un alt minus este faptul ca trebuie folosit sincronizat cu un iPhone, in caz contrar multe dintre functii fiind inoperabile. Un ceas cu SIM ar fi fost mult mai scump, astfel ca s-a ales varianta "dependentei" de iPhone, insa cei care au 4S sau model mai vechi nu vor putea folosi ceasul, limitare care reduce numarul de potentiali clienti.

Pentru a usura folosirea unui ecran tactil mic, pe partea lateral dreapta a fost plasat un "digital crown" o mica rotita ce poate fi utilizata pentru a naviga prin aplicatii si pentru a te intoarce la ecranul principal.