​Samsung va lansa pe piata romaneasca in aprilie noile televizoare smart SUHD care vin si cu sistemul de operare Tizen, compania dorind sa promoveze propria platforma sofware si sa scada la maxim dependenta de Google Android. Samsung se va concentra pe televizoarele premium cu ecran curbat, compania prezentand acum un model de 88 de inci, urmand sa lanseze anul acesta si modele mult mai mici, pana spre 32 de inci.

Televizor Samsung SUHDFoto: Samsung

Marimea medie a televizoarelor din sufrageriile europenilor a crescut constant si va creste in continuare, a spus, directorul de vanzari si marketing al Samsung, Michael Zoeller, la evenimentul de prezentare a noutatilor pe care compania le va lansa in Europa. In 2010 diagonala medie a televizoarelor din casele europenilor era de 32 de inci, acum este in intervalul 45-55 inci si in 2020 va ajunge la 65 inci, la clientii premium urmand sa aiba o medie de 75-85 inci, spune Zoeller

In aceste conditii de piata, Samsung a prezentat trei noi serii de televizoare SUHD (JS9500, JS9000 si JS8500) cu dimensiuni ce variaza intre 48 si 88 inci, modelele urmand a fi disponibile pe piata din Romania incepand cu luna aprilie.

Prin aceste modele premium, Samsung vrea sa arate ca e hotarata sa se concentreze pe segmentul televizoarelor curbate, Michael Zoeller spunand ca e incantat de faptul ca in Europa s-au vandut 200.000 de astfel de televizoare in decembrie. "TV-urile curbate au venit si nu ne vor parasi. Ele reprezinta viitorul. Multi erau sceptici si e o reactie umana si normala la ceva neobisnuit, insa acum experienta imersiva si calitatea imbunatatita a imaginii au convins publicul", spune Zoeller.

De ce insista compania pe televizoarele curbate? Sustine ca aceste televizoare sunt mult mai adaptate curburii ochilor umani, spre deosebire de televizoarele plate la care difera distanta ochilor privitorilor fata de centrul televizorului, in comparatie cu distanta fata de marginile ecranului. Samsung spune ca la televizoarele curbate ochii vor fi mai putin deranjati si distorsiunile sunt minime, concomitent campul vizual largindu-se. Compania spune si ca aceste televizoare curbate vor veni in multe variante in Europa, cele mai mici urmand sa aiba 32 de inci in acest an.

Televizoarele SUHD care vor fi aduse de Samsung in Europa au ca mare noutate soft prezenta propriului sistem de operare al companiei. Este vorba de Tizen, sistem care are Linux la baza si a fost dezvotat in colaborare cu Intel. Este prezent pe cateva camere foto si pe smartwatch-uri Samsung, decizia de a-l folosi pe televizoare fiind semn ca gigantul sud-coreean vrea sa isi scada dependenta de sistemul Android al Google.

Primele dispozitive cu Tizen au fost lansate in 2013, iar anul trecut Samsung a lansat mai multe ceasuri inteligente cu acest sistem care ar putea rula in viitor si pe masini de spalat si frigidere smart.

Samsung spune ca Tizen promite o interconectivitate mai buna, oferind dezvoltatorilor o platforma accesibila si stabila pentru crearea de aplicatii.

Tehnologia de redare SUHD, de la care aceste noi televizoare si-au luat numele, analizeaza automat luminozitatea imaginilor pentru a reduce consumul de energie, afisand in acelasi timp un contrast si luminozitate de pana la 2,5 ori mai bune decat televizoarele obisnuite, dar si de doua ori mai multe optiuni de reglare a culorilor.