Autoritatile din Turcia au actionat mai mult ca niciodata impotriva contestatarilor pe Twitter, solicitand site-ului de micro-blogging eliminarea unui numar mare de postari. Cel mai nou raport de transparenta al Twitter, citat de Financial Times, arata ca Turcia este de departe statul de la care au venit cele mai multe cereri pentru postari care sa devina invizibile.

Statul condus de Recep Tayyip Erdogan a devenit foarte agresiv in a controla lucrurile postate pe retelele sociale, in dorinta de a vedea cat mai putin continut critic. Lucrurile s-au agravat in a doua parte din 2014 cand numarul de cereri pentru indepartarea unor postari a fost de zece ori mai mare decat in prima jumatate din 2014. Mai mult, un timp Twitter a fost blocat total.

Twitter are aproape 300 de milioane de useri pe plan mondial, iar 12 milioane dintre ei sunt in Turcia, unde reteaua e un mijloc esential de informare si de dezbatere. Tocmai de aceea, cenzura de la Istanbul "a luat la ochi" site-ul si vrea ca postarile sa fie facute invizibile pentru userii din Turcia.

S-a ajuns astfel ca in partea a doua din 2014 sa devina invizibile 1.820 de postari in Turcia, ceea ce inseamna enorm daca se tine cont de totalul pe plan mondial: 1.980.

Presedintele Erdogan a declarat razboi total celor de la Twitter dupa ce a fost intens criticat pe retea in urma scandalurilor de coruptie in care a fost implicat. Dat fiind ca in iunie vor fi alegeri parlamentare, e de asteptat sa fie noi presiuni asupra retelei pe tema opozantilor.