​Apple a devenit marti prima companie din lume a carei capitalizare de piata a depasit 700 miliarde dolari, cotatia actiunilor ajungand la 122 dolari. Apple merge din record in record, trimestrul trecut devenind compania cu cel mai mare profit trimestrial din istorie: 18 miliarde dolari.

HotNews.roFoto: Hotnews

Practic, la cotatia actuala Apple e de departe cea mai valoroasa companie din lume, departe de locul secund, Exxon Mobil (385 miliarde dolari) si peste capitalizarile de piata combinate ale Google si Microsoft.

Apple a avut rezultate excelente datorita vanzarilor de iPhone care au crescut excelent, mai ales in China. In aprilie vor incepe livrarile Apple Watch si, daca produsul va fi bine primit, este foarte posibil ca noi recorduri sa urmeze.

In trimestrul trecut, al treilea al anului fiscal, Apple a afisat un profit net cu 38% mai mare, pana la un record de 18 miliarde dolari. Este cel mai mare profit net trimestrial afisat vreodata de o companie, precedentul record fiind detinut de ExxonMobile care intr-un trimestru din 2012 a avut profit net de 15,9 miliarde dolari.

Rezultatele foarte bune vin pe fondul vanzarilor record de iPhone: 74,5 milioane unitati in trei luni, avans de 46% fata de ultimul trimestru din 2013. In sapte ani de vanzari ale iPhone, cel mai bun trimestru inregistrase vanzari de 50 milioane unitati, iar acel record a fost depasit cu 50%. A ajutat enorm parcursul excelent din China, dar si faptul ca au fost lansate doua versiuni cu ecran mare, lucru cerut de piata.

Veniturile au crescut cu 30%, la peste 74 miliarde dolari, singurul capitol mai putin pozitiv fiind iPad, ale carei vanzari au scazut cu 18%.