Apple a anuntat ca va investi 1,7 miliarde euro in doua centre de date ce vor fi amplasate in Irlanda si Danemarca, urmand sa fie create si cateva sute de locuri de munca. Tim Cook, seful Apple, spune ca e vorba de cel mai mare proiect european al companiei.

Centrele vor sustine serviciile Apple, inclusiv iTunes Store, App Store, iMessage, Maps si Siri. Un centru va fi construit la Athenry, langa orasul Galway din vestul Irlandei, in timp ce altul va fi langa orasul danez Viborg. La fiecare se va investi suma de 850 milioane euro si cele doua centre vor fi operationale in 2017.

Centrele de date vor fi ultra-moderne, consumul de energie fiind redus la minim. Gigantii de IT aleg tarile nordice pentru a construi centre de date fiindca din start, datorita climei reci, costurile cu uriasele instalatii de racire sunt mai mici decat in sudul Europei.

Atat statul danez, cat si cel irlandez au dat comunicate in care subliniaza cat de importanta este investitia Apple. Danemarca spune ca cele doua centre de date vor fi printre cele mai mari din lume, in timp ce autoritatile irlandeze spun ca vor fi adaugate 300 de locuri de munca in tara. Premierul irlandez Enda Kenny spune ca vestea reprezinta un pas pozitiv ce indreapta irlanda in directia corecta, tara avand probleme economice si somaj de 10%.