​Desi a schimbat politicile de confidentilaitate la 1 ianuarie, si cele modificate incalca legile europene prin modul in care sunt folosite datele utilizatorilor, arata un raport al comisiei de protectie a datelor din Belgia, citat de The Register. Facebook pune o povara mult prea mare pe utilizatori, asteptand din partea lor sa se descurce prin "hatisul" de setari pentru ca acestia sa poata schimba modul de afisare a postarilor publicitare, spre exemplu.

Raportul belgian sustine ca Facebook incalca in continuare legile europene, in ciuda faptului ca a schimbat politicile de confidentialitate la 1 ianuarie, tocmai pentru a raspunde nemultumirilor autoritatilor din UE.

Raportul realizat de Universitatea din Leuven critica Facebook pentru ca nu ofera mecanisme adecvate de control in ceea ce priveste utilizarea in scop comercial de catre companie a continutului creat de utilizatori. Facebook pune o povara uriasa pe useri, asteptand din partea lor sa aiba rabdarea de a naviga reteaua complexa de setari pentru a dezactiva diverse "chichite" plasate de Facebook.

Mai grav, userii nu au control asupra afisarii postarilor sponsorizate si nici nu pot opri Facebook sa colecteze date de localizare, decat daca opresc colectarea acestor date la nivelul intregului telefon.

Concluzia raportului este ca utilizatorii Facebook nu primesc informatii adecvate despre ce optiuni au, iar modul in care sunt colectate datele userilor in noua politica este in contradictie cu legislatia europeana.

Reprezentantii Facebook s-au intalnit si cu ministrul belgian de resort, Bart Tommelein, incercand sa-l convinga ca nu sunt incalcate legile europene. ci compania a dorit o simplificare a procedurilor.