Grupul german Siemens a inaugurat marti la Cluj-Napoca un centru regional de cercetare-dezvoltare software unde in prezent lucreaza 50 de angajati, efectivele urmand sa ajunga la 210 persoane in doi ani. Siemens a avut in Romania afaceri de 138 milioane euro in anul fiscal trecut, compania detinand patru fabrici si patru centre de R&D, domeniile acoperite fiind automatizari, aplicatii industriale, IT si energie. Anul acesta vor fi angajati 50 de oameni la centrul de IT din Brasov si va fi extinsa o fabrica din Sibiu.

Centrul de IT Siemens ClujFoto: Hotnews

Noul sediu Siemens din Cluj Napoca ocupa integral cladirea B a Liberty Technology Park Cluj, pe o suprafata de 3000 mp, cladirea fiind in trecut fabrica de mobila Libertatea care si-a incetat acivitatea acum cativa ani. Cladirea a fost modernizata si transformata, iar acum in ea se afla centrul care desfasoara proiecte IT pentru Siemens, sub brand-ul Evosoft. Centrul din Ardeal este al patrulea deschis de Siemens sub acest brand in regiune (existand alte trei, in Germania, Ungaria si Turcia).

Centrul are in prezent 50 de angajati si va ajunge sa aiba de patru ori mai multi. "Aici vor ajunge sa lucreze 210 angajati la final de 2017 si eu cred ca vor fi chiar mai multi", spune George Costache, CEO Siemens Romania, care adauga ca pana la final de an obiectivul este 120 de angajati.

Centrul are doua directii principale: servicii (in sensul de mentenanta) si solutii IT, iar clienti sunt alte divizii Siemens.

Investitia Siemens in noul centru de cercetare si dezvoltare din Cluj se ridica la 4,5 milioane de euro si include costurile chiriei pe urmatorii cinci ani, costurile de amenajare si investitia initiala in infrastructura.

Realizarea intregului proiect, de la concept la executie, a fost integral coordonata de dezvoltator, care a predat la cheie spatiul la 1 august 2014, conform planului initial. Compania a demarat in 2014 angajarile in municipiul Cluj-Napoca prin intermediul unei campanii de recrutare, iar majoritatea pozitiilor scoase la concurs au fost pentru pentru dezvoltatori de software sau produs, designeri si testeri.

Siemens detine alte doua centre IT in Romania, la Brasov, cu peste 300 de angajati. Divizia Siemens Corporate Technology si compania Siemens Industry Software ofera servicii de inginerie si IT pentru clienti din intreaga lume, in diverse sectoare, precum cel industrial, de sanatate sau energie.

La finalul anului fiscal 2014 (Octombrie 2013 ¬ Septembrie 2014), Siemens a inregistrat o cifra de afaceri de 138 milioane euro si numara 1.680 de angajati in Romania, dintre care 300 pe cercetare-dezvoltare. Compania detine patru fabrici: in Sibiu (trei) si una la Buzias, care produc sisteme si componente pentru automatizari si aplicatii industriale, alaturi de patru centre de cercetare-dezvoltare in domeniile IT si energie, localizate in Bucuresti, Brasov si Cluj-Napoca.

In acest an compania vrea sa angajeze 50 de oameni la centrul software din Brasov si are in plan extinderea unei fabrici din Sibiu.

La nivel mondial, Siemens are peste 340.000 de angajati, dar pentru a fi mai eficienta si pentru a pun capata perioadei de stagnare a veniturilor conglomeratul a anuntat ca vrea sa renunte la 7.800 de angajati, dintre care 3.000 in Germania.

Totusi, efectivele conglomeratului german raman stabile ca numar la nivel mondial fiindca in primele patru luni ale anului fiscal au fost angajate 11.000 de persoane.