In toamna lui 2014 Apple a prezentat primele informatii despre ceasul sau inteligent Watch care costa de la 349 de dolari si va fi disponibil incepand cu 24 aprilie. Luni seara companie a anutat in SUA la un eveniment special mai multe despre ceas: autonomia bateriei este de 18 ore, iar varianta din aur de 18 karate va costa peste 10.000 de dolari. Doua dintre minusuri tin de autonomia redusa a bateriei si de pretul ridicat. Insa cu siguranta modelul va deveni cel mai vandut smartwatch pe o piata in care vanzarile totale au depasit cel mult 3 milioane de unitati din toate marcile in 2014. Marele plus tine de design. Ceasul e compatibil doar cu iPhone 5, 5C, 5S, 6 si 6 Plus. Versiunea ultra-premium ajunge la 17.000 de dolari.

Apple WatchFoto: Apple

Apple Watch, noutatile comunicate de companie

  • Exista trei colectii la care difera materialele folosite si doua variante de ecran (38 mm si 42 mm). In varianta cea mai ieftina, cu curea din plastic si capac din aliaj special de aluminiu, pretul este de 349 dolari (respectiv 399 dolari pentru varianta cu ecran ceva mai mare).
  • In variantele cu carcasa din otel inoxidabil preturile pornesc de la 549 dolari si ajung la 1.099 dolari, in functie de tipul bratarii alese.
  • Versiunea super premium costa de la 10.000 de dolari (carcasa si curea din aur de 18 karate). Toate variantele pot fi pre-comandate din 10 aprilie si livrarile incep pe 24 aprilie, prioritate avand noua piete importante.
  • Autonomia bateriei este de 18 ore de utilizare normala, iar ceasul se conecteaza la iPhone atat prin Bluetooth, cat si prin WiFi. Aplicatiile sunt instalate pe ceas cu ajutorul iPhone-ului. Ceasul se incarca in doua ore jumatate.
  • Ceasul e compatibil cu iPhone 5, 5C, 5S, 6 si 6 Plus.
  • Ceasul poate fi folosit pentru plati prin Apple Pay Cu ceasul poate fi chemata o masina prin aplicatia Uber, iar la aeroport ceasul poate afisa cartea electronica de imbarcare. Tot pe Watch poate fi folosita aplicatia de recunoastere muzicala Shazam si se pot da comenzi vocale prin Siri. Ceasurile pot comunica si intre ele, userii putand sa-si trimita spre exemplu valoarea pulsului.

Evenimentul Spring Forward s-a terminat, iata pe scurt desfasurarea lui

UPDATE 18: Livrarile incep pe 24 aprilie in pietele mari: Australia, Canada, China,Franta, Germania, Hong Kong, Japonia, Marea Britanie, SUA.

UPDATE 17: Versiunea de baza cu ecran de 38 mm costa 349 dolari, cea cu ecran de 42 mm costa 399 dolari. Varianta din otel inoxidabil costa, in functie de tipul bratarii intre 549 si 1049 dolari pentru ceasul cu ecran de 38mm si intre 599 si 1099 dolari pentru cel cu ecran de 42 mm. Versiunea cu aur de 18 karate va costa 10.000 de dolari si se va gasi doar in cateva magazine. Ceasul e disponibil pentru precomanda din 10 aprilie in cateva piete.

UPDATE 16: Autonomia bateriei este de 18 ore intr-o zi normala de utilizare. Aplicatiile se instaleaza pe ceas prin intermediul iPhone-ului. Incarcarea se face atasand pe spatele ceasului incarcatorul magnetic.

UPDATE 15: Ceasul poate fi folosit pentru plati prin Apple Pay Cu ceasul poate fi chemata o masina prin aplicatia Uber, iar la aeroport ceasul poate afisa cartea electronica de imbarcare. Tot pe Watch poate fi folosita aplicatia de recunoastere muzicala Shazam.

UPDATE 14: Se face o demonstratie cu asistentul vocal Siri pe ceas: setare alarma, informatii despre vreme.

UPDATE 13: Tim Cook incepe sa vorbeasca despre ceasul Apple: Cel mai personalizat terminal pe care l-am creat vreodata. Sunt trecute in revista functionalitatile cunoascute de la prezentarea din toamna. Se insista pe aplicatiile legate de sanatate: E ca si cum ai avea un antrenor la incheietura.

UPDATE 12: Modelul cu 256 GB SSD costa 1299 dolari, cel cu 512 GB SSD este 1599 dolari. Vor fi disponibile din 10 aprilie.

UPDATE 11: Jony Ive, designerul sef al Apple: Noul MacBook este rezultatul obsesiei colective de a simplifica componentele esentiale si de a crea cel mai eficient design posibil

UPDATE 10: Este cel mai silentios MacBook, iar autonomia este de 9 ore de web browsing si de 10 ore de clipuri iTunes. Phil Schiller: Din punct de vedere al enegiei este cel mai eficient notebook din lume. N-am putea fi mai mandri de atat

UPDATE 9: Phil Schiller, vicepresedinte al Apple, prezinta cel mai usor si subtire MacBook. Cantareste 900 de grame si este cu 24% mai subtire decat MacBook Air de 11 inchi.

UPDATE 8: Tim Cook vorbeste despre Mac-uri, prezentand faptul ca vanzarile lor au crescut cu 21% anul trecut, in timp ce restul computerelor personale au avut vanzari in scadere cu 2%.

UPDATE 7: Poti spune aaaaaah in microfonul iPhone-ului si va masura vibratiile corzilor vocale. Sau poti merge cu telefonul in mana si iti va masura stilul de mers.

UPDATE 6: Compania lanseaza proiectul ResearchKit care sa incurajeze dezvoltatorii sa creeze aplicatii prin care smartphone-ul poate diagnostica diverse afectiuni

UPDATE 5: Sistemul de inforntainment CarPlay se va gasi p 40 de modele de autoturisme pana la final de an

UPDATE 4: Tim Cook spune ca s-au vandut peste 700 de milioane de iPhone-uri in lume. In plus, serviciul de plati Apple Pay merge foarte bine, de la 6 banci ajungandu-se la 2.500 de banci partenere.

UPDATE 3: Compania a anuntat un parteneriat cu HBO pe TV in SUA, incepand cu luna aprilie, pentru 14,99 dolari/luna.

UPDATE 2: Compania are in total 453 de magazine in 16 tari. Trimestrul trecut au primit in total 120 de milioane de vizitatori.

UPDATE 1: Pe scena, Tim Cook prezinta progresele facute de companie in China unde are 20 ee magazine si va ajunge la 40 pana la final de 2016

Apple Watch va schimba piata

Apple a schimbat definitiv piata smartphone-urilor cand a lansat iPhone, la fel s-a intamplat si cu tabletele cand a venit iPad. E 100% sigur ca ceasul Apple va deveni cel mai vandut din categorie, mai ales ca pana in prezent nu exista un model de smartwatch care sa se fi detasat si sa fi fost laudat masiv. Toate au multe minusuri, fie ca e vorba de pret, de functiile insuficiente, de dependenta de smartphone sau de display-urile rudimentare. Anul trecut estimarile arata ca s-au vandut in lume 2-3 milioane de smartwatch-uri din toate marcile

Nu se stie cum va fi primit ceasul, dovada fiind si prognozele extrem de variate: de la 8 pana la 40 milioane unitati in primul an de comercializare, cele mai realiste prognoze fiind in jurul 10 milioane.

Despre Apple Watch

Modelul are senzor de puls si accelerometru, mai putin decat se asteptau fanii tehnologiei, iar fara a fi sincronizat cu iPhone 5 sau 6, ceasul este inutil.

Sunt disponibile doua marimi de ecran: 1,5 si 1,65 inci, insa curelele si bratarile disponibile sunt diverse atat la culori, cat si la materiale, ceea ce face ca ceasul sa fie cel mai personalizabil terminal lansat pana acum de Apple.

Partile laudate nu sunt insa putine. Se insista mult pe aplicatiile de monitorizat activitatile sportive, ecranul are rezolutie buna, iar zoom-ul dar si navigarea prin aplicatii pot fi realizate printr-o rotita plasata lateral-dreapta, nefiind nevoie sa te chinui cu degetul pe ecran. Sunt mai multe moduri de a trimite mesaje cu ajutorul ceasului, inclusiv prin dictare, pot fi folosite aplicatii de navigatie si ceasul te avertizeaza prin vibratii cand trebuie sa schimbi directia, iar asistenul Siri poate fi utilizat si el.

Va conta mult deisgnul, considerat excelent in stilul Apple, ceasul fiind "marketat" ca fiind un accesoriu de moda cu care sa fii mandru cand il porti la mana. Versiunile mai scumpe sunt prezentate ca fiind adevarate bijuterii, in timp ce varianta din aur este maximul luxului.

Cea mai mare critica la adresa Watch tine insa de pret: de la 349 dolari in SUA inseamna de 350-400 euro in Europa, iar variantele de fite vor trece de 10.000 dolari, putand ajunge la 17.000. Apple nu scoate produse ieftine, insa pe piata smartwatch-urilor preturile scad puternic si pot fi gasite modele cu mai multe tehnologii la sub 150 de euro. Iar la 350 de euro pot fi gasite smartphone-uri excelente care au infinit mai multe functii decat ceasul.

Un alt minus este faptul ca trebuie folosit sincronizat cu un iPhone, in caz contrar multe dintre functii fiind inoperabile. Un ceas cu SIM ar fi fost mult mai scump, astfel ca s-a ales varianta "dependentei" de iPhone, insa cei care au 4S sau model mai vechi nu vor putea folosi ceasul, limitare care reduce numarul de potentiali clienti.

Pentru a usura folosirea unui ecran tactil mic, pe partea lateral dreapta a fost plasat un "digital crown" o mica rotita ce poate fi utilizata pentru a naviga prin aplicatii, pentru a face zoom si pentru a te intoarce la ecranul principal.

Mult mai putini senzori

Apple lucreaza de patru ani la ceas,dar proiectul a pus companiei multe probleme, fiindca Apple ar fi dorit sa puna mai multi senzori care sa masoare starea sanatatii utilizatorilor, insa nu a reusit. Ceasul va masura numarul de pasi si pulsul, insa nu va putea masura glicemia, tensiunea sau nivelul de stres, fiindca testele cu diversii senzori au fost nemultumitoare, scria recent Wall Street Journal.

De ce s-a intamplat asta? Fiindca Apple, cand a inceput sa lucreze la smartwatch, l-a gandit ca fiind un dispozitiv complex care sa masoare multe lucruri legate de sanatatea purtatorului, cum ar fi tensiunea, glicemia sau nivelul de stres. Niciuna dintre aceste functii nu va fi insa prezenta, fiindca senzorii, fie ofereau rezultate eronate, fie ar fi fost prea complecsi pentru a fi pusi pe un ceas.

De exemplu, Apple ar fi vrut ca ceasul sa aiba senzori care, masurand conductivitatea pielii, sa dea date exacte despre nivelul de stres al purtatorului, principiul fiind asemanator cu cel de la detectorul de minciuni. Insa testele au dovedit ca valorile afisate erau eronate la cei cu par pe corp sau la cei cu pielea uscata.

Apple ar fi vrut sa puna si senzori care sa masoare glicemia fara a fi nevoie sa se ia sange, insa tehnic acest lucru se dovedea extrem de greu. In plus, aparea o problema de omologare in caz ca ceasul ar fi furnizat purtatorului sfaturi medicale pornind de la nivelul acestor indicatori. Intr-un cuvant, Apple nu ar fi exclus litigii cu autoritatile de reglementare din domeniul medical pe tema datelor de sanatate furnizate de ceas.

Compania ar fi vrut sa puna si un senzor care sa masoare tensiunea, insa nici acesta nu s-a dovedit viabil. Daca ne gandim ca si tensiometrele digitale din comert ofera uneori valori indoielnice, nu e greu sa ne dam seama ca un ceas mic nu ar fi avut cum sa calculeze cu acuratete.