La 12 martie, este marcata Ziua mondiala impotriva cenzurii pe Internet, prin care se urmareste mobilizarea pentru a asigura un internet liber si accesibil tuturor, scrie Agerpres.

Aceasta zi a fost lansata in anul 2008 de organizatia Reporteri Fara Frontiere (RFF), ce are ca obiectiv apararea drepturilor si libertatii presei. Reporteri Fara Frontiere a fost fondata in 1985 de catre patru jurnalisti, Robert Menard, Remy Loury, Jacques Molenat si Emilien Jubineau. Are statut de consultant in cadrul Organizatiei Natiunilor Unite si al UNESCO.

Ziua mondiala impotriva cenzurii pe Internet este marcata prin atribuirea unui premiu (Premiul Netizen). In 2010, Google a incheiat un parteneriat cu Reporteri Fara Frontiere pentru a acorda anual un premiu (2.500 de euro) unui utilizator de internet sau blogger care a adus o contributie notabila la apararea libertatii de exprimare on-line. In 2010, a fost acordat sitului iranian www.we-change.org, care lupta pentru drepturile femeilor; in 2011, blogului tunisian Nawaat.org Blog; in 2012, Centrului Media al Comitetelor de Coordonare Locala (Siria). In 2013, castigatorul a fost ales pentru prima data de catre internauti si a fost acordat bloggerului vietnamez Huynh Ngoc Chenh, potrivit site-ului Reporteri Fara Frontiere.

Cu prilejul acestei zile, Reporteri Fara Frontiere publica un raport privind libertatea de informare in spatiul virtual si o lista denumita "Inamicii internetului", ce cuprinde acele tari care practica cenzura pe Internet si hartuiesc utilizatorii de internet. Prima lista a fost publicata in 2006 si includea 13 tari. In 2013, cu prilejul marcarii acestei zile, RFF a publicat doua liste a "dusmanilor internetului". Una cuprinde cinci tari Siria, China, Iran, Vietnam si Bahrain iar cealalta lista cuprinde cinci companii din sectorul privat, numite "mercenarii erei digitale" Gamma, Trovicor, Hacking Team, Amesys si Blue Coat.

Represiunea utilizatorilor de internet, inclusiv a bloggerilor din intreaga lume, este in crestere, precum si numarul site-urilor inchise. De asemenea, multi utilizatori ai internetului sunt in spatele gratiilor pentru exercitarea dreptului lor la libertatea de exprimare. In acest sens, potrivit RFF, anul 2011 "va ramane un an al violentei fara precedent" impotriva cetatenilor activi pe internet, dintre care cinci au fost ucisi si peste 200 au fost arestati.