Articol webPR

​Declaratia de la Riga privind competentele digitale

de     Smile Media
Luni, 16 martie 2015, 10:10 Economie | IT


Conferinta lansare Campaniei eSkills 2015-2016 Riga
Foto: APDETIC
Comisia Europeana si Presedintia Letoniei a Consiliului UE au lansat in 13 martie la Riga  Campania eSkills for jobs 2015-2016, o ampla initiativa de constientizare menita sa abordeze problemele legate de decalajul de competente digitale la nivelul Uniunii europene si sa mobilizeze Statele membre, mediul academic si industria ITC in vederea gasirii solutiilor de reducere a acestui decalaj la orizontul anului 2020,  stimularii investitiilor in domeniul educational si crearii de locuri de munca cu scopul impulsionarii ritmului de crestere economica in Europa.
 
In ciuda nivelului ridicat al somajului, Europa se confrunta cu o lipsa acuta si crescanda de oameni capabili de a conduce inovatia spre valorificarea tehnologiilor digitale.  Mii de locuri de munca vacante raman neocupate.

Cateva date ilustreaza cat se poate de bine caracterul de urgenta necesar pentru a rezolva o problema de proportii ca nievelul ridicat si fara precedent al somajului in randul tinerilor europeni (intre 15 si 24 ani): aproape 24% la finalul anului 2013. Date echivalente din SUA si Japonia indica niveluri mai reduse:  8 %si respectiv 5%.
 
Este un fapt larg acceptat ca la baza cresterii economice stau cercetarea, inovatia si transformarea cu success a intreprinderilor. Iata de ce este de importanta macroeconomica esentiala ca Europa sa  multipice numarul persoanelor cu competente corespunzatoare. Acest lucru este cu atat mai adevarat in prezent cand tehnologiile digitale transforma fiecare domeniu al vietii economice.
 
Importanta valorificarii beneficiilor revolutiei digitale a fost evidentiata clar de noua Comisie europeana instalata anul trecut.  Sarcina dotarii fortei de munca  si a cetatenilor europeni cu competente digitale relevante a capatat un caracter si mai imperativ acum cand crearea unei piete europene unice bazata pe tehnologia digitala a ajuns in topul agendei economice a Europei.
 
Studii si analize recente arata cat se poate de  evident: competentele digitale sunt de o importanta fundamentala pentru viitorul economic al Europei pe termen mediu si lung.  Ele permit economiilor sa beneficieze de cresteri ale productivitatii prin adoptarea solutiilor digitale,  sa faca fata cererii industriei de forta de munca inalt calificata si ofera mai multe oportunitati pentru cetateni in conditiile dificile  ale pietei muncii  din acest moment.
 
In acest context, Declaratia de la Riga afirma ca Europa trebuie sa descatuseze potentialul pe care il reprezinta tehnologiile digitale in vederea impulsionarii cresterii economice si a locurilor de munca. Principalii actori implicati in Campania eSkills for jobs se angajeaza sa urmareasca zece principii esentiale:
 
1.      Realizarea de investitii mai multe si mai importante in tehnologiile si competentele digitale.
 
2.      Crearea de locuri de munca pentru tinerii someri prin cresterea competentelor digitale
 
3.      Adoptarea politicii "Competente digitale pentru secolul 21"  ca o prioritate si implementarea ei rapida
 
4.      Sprijinirea activitatii Marii Coalitii pentru locuri de munca baza pe competente digitale in implementarea Coalitiilor Nationale
 
5.      Promovarea conceptului de e-leadership European
 
6.      Stimularea adoptarii tehnologiilor si a antreprenoriatului digital
 
7.      Angajament pentru educatie si training pe durata intregii vieti
 
8.      Leadership European in domeniul standardelor globale
 
9.      Dezvoltarea expertizei specialistilor ICT si maturizarea profesiilor ICT in Europa
 
10.   Angajament in favoarea colaborarii, impartasirii expertizei si a integrarii eforturilor.
 
 
Conferinta dedicata lansarii Campaniei eSkills 2015-2016 s-a incheiat prin semnarea Declaratiei de la Riga privind competentele digitale, document care reprezinta angajamentul semnatarilor de a-si uni eforturile in directia identificarii cailor de reducere a decalajului de competente digitale prin adoptarea de politici educationale si formative adecvate, precum si prin dezvoltarea de parteneriate public-privat dedicate.
 
Campania eSkills for jobs 2015 se deruleaza prin implicarea activa a peste 650 de organizatii europene care includ companii din sectorul ITC, asociatii profesionale, institutii din domeniul educatiei si al formarii profesionale,  organizatii non-guvernamentale din 30 de tari.

APDETIC, membra DIGITALEUROPE, este organizatia coordonatoare a activitatilor din cadrul Campaniei eSkills in Romania (www.asociatiait.ro).

Campania eSkills 2015 se lanseaza in Romania la Conferinta de deschidere din 26 martie, la Bucuresti.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2952 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by