​Gigantul chinez Alibaba a prezentat la targul CeBIT Hanovra o tehnologie ce iti permite sa inlocuiesti un un selfie parolele pe care le folosesti pentru a plati online. Tehnologia de recunoastere faciala este in teste si a fost prezentata de carismaticul fondator al Alibaba, Jack Ma. "Nu tehnologia poate schimba lumea, ci visele din spatele tehnologiei pot schimba lumea", a spus Ma, adaugand ca visul lui este ca micile intreprinderi sa poata vinde produse in toata lumea datorita Alibaba.

Jack Ma. seful gigantului chinez AlibabaFoto: Captura YouTube

Jack Ma a prezentat incantat tehnolgia de recunoastere faciala care foloseste un selfie pe post de semnatura digitala ce inlocuieste necesitatea introducerii unor parole cand faci cumparaturi online.

Tehnologia dezvoltata impreuna cu Alipay este in stadiu de testare, iar servicul se numeste"Smile to Pay". Serviciile de recunoastere faciala din cloud au fost dezvoltate in parteneriat cu o companie din Beijing numita Megvii.

In demonstratia de la Hanovra, Jack Ma a cumparat prin Alipay un timbru special pe care l-a expediat din China catre Germania unde va ajunge in cateva zile. Ca sa confirme achizitia nu a folosit parole, ci si-a facut un selfie cu camera frontala a smartphone-ului.

"Platile online iti dau dureri de cap. iti uiti parola, te temi in legatura cu securitatea. Astazi va aratam o noua tehnologie", a spus Jack Ma.

Gigantul chinez de comert online Alibaba are in prezent 300 de milioane de clienti/an, insa pe termen lung vrea sa ajunga la doua miliarde, spunea in ianuarie fondatorul Jack Ma, profesorul de engleza ajuns cel mai bogat om din China.

Jack Ma spunea ca vrea sa ajunga la o baza de doua miliarde de clienti si in zece ani sa vanda mai mult decat Walmart care acum are afaceri de 470 miliarde dolari. Drumul este lung, Alibaba avand acum 300 milioane clienti si o estimare de vanzari in jurul a 13 miliarde dolari in 2015.

"Eu spun ca, daca putem ajuta o firma mica din Norvegia sa vanda in Argentina si daca argentinienii vor putea cumpara online lucruri din Elvetia, am putea construi un e-WTO", spune Ma, facand referire la World Trade Organisation, forul care stabileste regulile de comert intre state.

Profesorul Ma planuieste o platforma de e-commerce care sa permita clientilor chinezi sa cumpere produse de la companii mici din intreaga lume, prin solutii eficiente de plati si logistica.

Lucrul va fi posibil numai daca autoritatile chineze vor mai renunta la controlul strict al sistemului bancar si vor lasa liber cursul yuan-dolar si yuan-euro.

Seful Alibaba estimeaza ca vor trece cinci-opt ani pana cand guvernul chinez va fi convins sa ajusteze regulile de comert si de convertibilitate, astfel incat sa fie construita 100% platforma de e-commerce.

Alibaba a stabilit un record in septembrie, strangand 25 miliarde dolari la intrarea pe bursa de la New York. Actiunile au crescut de atunci si capitalizarea de piata a ajuns la 260 miliarde dolari, peste Facebook si Amazon.

Alibaba, este descris ca fiind un hibrid intre Amazon si eBay, iar anul trecut peste 300 de milioane de useri au cumparat de pe platformele grupului, numar echivalent cu 40% dintre internautii chinezi. In trimestrul trecut Alibaba a avut venituri de 2,54 miliarde dolari, avans de 46% fata de Q2 2013.

Cel mai mare actionar al Alibaba este Softbank din japonia care detine 34% si dupa IPO va avea 32,4%. Yahoo! are 22,4% si vrea sa vanda aproape 5%, un timp ce fondatorul Jack Ma, care detine 8,8% din actiuni, va pune la vanzare peste 12 milioane de actiuni.

Partile business-ului Alibaba

Alibaba.com - afacerea centrala, site-ul care permite companiilor din restul lumii sa gaseasca diversi producatori in China

Taobao - cel mai mare site de shopping din China

Tmall - site de shopping pentru clasa mijlocie din China

Alipay - un site de plati online

Sina Weibo - Cea mai mare retea sociala din China

Youku Tudou - Cel mai mare site de streaming video

Cainiao - operatiuni de logistica

Alibaba Pictures - productie de film

Guangzhou Evergrande - Alibaba detine jumatate din cel mai puternic club chinezesc de fotbal.