Intr-un interviu pentru Fast Company, Tim Cook - CEO Apple - a respins categoric orice comparatie ce ar sugera ca Apple devine un fel de Microsoft. El a pus in antiteza strategia Apple care face toate laturile unui produs, in timp ce la Windows si la Android contribuie multe companii diferite. Tim Cook a mai spus ca Steve Jobs nu era atat de ciudat cum a fost prezentat in biografii si nu avea cum sa controleze cele mai mici detalii din companie. Tim Cook s-a declarat convins ca Apple Watch va fi un succes, insa oamenii vor realiza cat de util este ceasul, abia cand si-l vor pune la mana.

Tim CookFoto: Agerpres/AP

Interviul a tratat multe subiecte si vine cu doar cateva zile inaintea lansarii unei carti despre Steve Jobs (Becoming Steve Jobs). Printre intrebarile adresate sefului Apple s-au numarat cateva in care compania este comparata cu Microsoft fiindca ajunge sa aiba tot mai multe produse si servicii care devin tot mai greu de gestionat.

Tim Cook a respins comparatia "Cred ca e cu totul diferit. Microsoft a avut probleme fiindca nu a vrut sa se delimiteze de mostenire (...) Nu accept comparatia pe care ati facut-o cu Microsoft", spune Cook care admite ca lucrurile au devenit mult mai complexe la compania sa, insa adauga ca modelul de business Apple este viabil fiindca totul este realizat in house: hardware-ul, software-ul si serviciile si totul functioneaza cu mare usurinta "Fara aceasta colaborare obtii un produs cu Windows. O anumita companie face sistemul de operare, alta face un hardware si alta face un alt lucru. Exact asa se intampla pe teritoriul Android si cand aduni totul, experienta utilizatorilor nu e grozava".

Tim Cook mai spune ca Apple a avut intotdeauna curajul sa se delimiteze de multe lucruri "sa piarda contactul ca tarmul si sa mearga mai departe", dand ca exemplu momentul cand a renuntat la floppy disk desi acesta era foarte popular sau cand a schimbat conectorul, desi cel cu 30 de pini era foarte apreciat "Apple a avut mereu disciplina de a lua decizia indrazneata de delimitare".

Tim Cook a purtat la interviu un ceas inteligent Apple Watch si, intrebat fiind despre cum vede feedback-ul produsului, s-a aratat foarte increzator, spunand ca, la fel ca la produse Apple din trecut, oamenii isi vor da seama ca au nevoie de el abia dupa ce il vor pune la mana. El mai spune ca alte companii care au lansat smartwatch-uri nu au tinut cont de faptul ca interactiunea trebuie sa fie diferita pe un ecran atat de mic si de aici decurg multe probleme. "Va fi primul smartwatch care va conta cu adevarat", spune Cook despre ceasul care se va lansa oficial pe 24 aprilie.

O parte consistenta a interviului a fost despre Steve Jobs si influenta sa asupra Apple. El spune ca Steve Jobs nu a fost prezentat corect fiindca legendarul sef al Apple era totusi un singur om si nu putea controla tot ce se intampla la Apple "Nu avea cum sa verifice daca toate i-urile aveau punct si daca toate t-urile erau barate (...) Ar fi ajuns compania atat de sus daca Steve ar fi fost un micromanager asa cum a fost prezentat in ultimii ani? Cu siguranta ca nu", spune Cook, subliniind ca Apple e mult mai mare decat in 2010 si are afaceri anuale de 200 miliarde dolari.

Care e cea mai importanta contributie a lui Jobs la Apple? A stiut sa aleaga oamenii potriviti si a creat cultura companiei. In plus, nu a fost obsedat de cifre mari de vanzari, ci de dorinta de a face produse cat mai bune cu care sa atinga aceste vanzari, a mai spus actualul sef Apple.

Un proiect foarte drag pentru Jobs a fost noul sediu "campus" SF al companiei unde se investeste masiv. Tim Cook spune ca e un proiect pe care il sustine total fiindca e esential ca Apple sa ramana o companie "informala" in care angajatii sa se intalneasca din intamplare, nu doar la cafenea. De aceea, se construiesc cladiri in care sa lucreze cat mai multi oameni la un loc, spune Cook care se arata nemultumit de faptul ca angajatii Apple sunt "risipiti" in sute de cladiri mici.