​La targul de ceasuri de la Basel s-a lansat joi ceasul inteligent Vector Watch proiectat de o echipa de romani care a inceput lucrul in vara lui 2014. Preturile ceasului sunt intre 199 si 349 dolari, exista o versiune cu cadran rotund si una rectangulara, iar promisiunea este ca bateria tine o luna. La ceas au contribut si fosti directori de la Timex si Nike. Pentru ca bateria sa tina atat de mult s-au facut si compromisuri: ecranul este alb negru si nu este tactil.

Vector Watch LunaFoto: Vector

Versiunea cu cadran rotund de 44 mm se numeste Vector Luna, iar cea rectangulara se numeste Meridian si are display de 40,5 mm. Carcasa este din otel inoxidabil, iar cureaua poate fi din otel inoxidabil, piele sau silicon. Versiunea rectangulara costa 199 dolari, iar cea rotunda, 349 dolari. Ceasul are ecran monocrom si nu are touch-screen, fiind controlat prin trei butoane.

Ceasul ruleaza un sistem de operare dezvoltat de companie si este compatibil cu telefoane Android, iOS sii Windows Phone. Notificarile apar discret pe ecran, iar de baza este afisarea orei, a distantei parcurse si a numarului de pasi.

Vector spune ca ceasul nu e gandit sa inlocuiasca smartphone-ul, ci sa afiseze la mana rapid informatii care se preteaza la ecranul mic.

Compania Vector Watch il are ca CEO pe Joe Santana, fost CEO la Timex, iar echipa de design a fost condusa de Steve Jarvis care a lucrat la Nike unde a proiectat bratarile de fitness devenite celebre.

Joe Santana este citat de BBC spunand ca sectorul smartwatch-urilor nu va mai fi la fel dupa ce a intrat Apple, cea mai bogata companie din lume. Este loc si pentru altii, spune Santana, dand exemplu ceasurile Vector la care userii nu vor mai avea grija incarcarii.

BBC noteaza ca datorita ecranului alb-negru, consumul de energie este mic, astfel ca posesorul ceasului poate verifica pe el sute de notificari pe zi si bateria ar putea tine o luna.

In iulie 2014 Vector Watch, un start-up producator de ceasuri inteligente (smart watches) a anuntat atragerea unei investitii de tip "seed", de 500.000 euro, din partea grupului GECAD fondat de Radu Georgescu.

Vector Watch a fost fondata in ultimul trimestru din 2013 de catre Andrei Pitis, fost General Manager la Ixia Romania. Andrei Pitis revine astfel in antreprenoriat, dupa ce in ultimii ani a fost angel investor in companii tehnologice, precum CleverTaxi. Lui i s-au alaturat co-fondatorii Irina Alexandru si Dan Tudose, cu o experienta vasta in design de produs, respectiv design hardware, si alti ingineri hardware, designeri si dezvoltatori software premiati de numeroase ori la concursuri de inovatie din Romania si din afara tarii.

Investitiile de tip seed se refera la investitii facute foarte devreme in parcursul unei companii, ajutorul fiind gandit sa ajute compania doar in primele etape de dezvoltare. Investitorul se retrage apoi si e posibil sa inceapa sa primeasca banii inapoi de la companie, daca aceasta reuseste sa se descurce in piata.