​​Romania, ca si majoritatea tarilor UE, se confrunta cu un deficit acut de forta de munca in IT. In timp ce numarul absolventilor cu profil IT se ridica anual la 7000, necesarul de forta de munca in sectorul IT&C depaseste 15.000, iar potrivit Comisiei Europene la nivelul UE deficitul de specialisti IT se ridica in prezent la aproape 500.000, a declarat joi Valentin Negoita, presedintele APDETIC, cu ocazia lansarii la nivel national a campaniei europene eSkills for Jobs 2015, prin care 20 de companii IT vor incerca sa atraga tinerii spre acest domeniu. Invitat sa le vorbeasca tinerilor, un antreprenor a avertizat autoritatile ca unele facilitati fac rau pietei, referindu-se la schema de ajutor de stat din IT pentru crearea de locuri de munca.

Deficit de forta de munca pentru joburile din IT in toata EuropaFoto: Hotnews

Cosmin Malureanu, directorul general al Ascendia Design, o companie specializata pe dezvoltarea de software educational, a fost declarat castigator anul trecut al Competitiei europene eSkills for jobs, la categoria Antreprenoriat Digital. De altfel, Ascendia Design este una dintre firmele care a castigat in acest an licitatia cu Ministerul Educatiei pentru manualele digitale de la materia Comunicare in limba romana - clasa I.

Invitat sa le impartaseasca tinerilor din experienta sa, Cosmin Malureanu a profitat de ocazie si a atentionat autoritatile prezente ca schema de ajutor de stat din IT pentru crearea de locuri de munca nu isi prea are rostul si reprezinta un ajutor financiar dat marilor companii care atrag astfel angajatii din IMM-uri.

  • "As spune sa ajutati piata mai bine decat ati ajutat-o pana acum, in sensul ca unele dintre facilitati si oportunitati fac rau pietei. Ma refer aici in special la ajutorul care este dat companiilor foarte mari, este un ajutor pentru crearea de locuri de munca, desi vedeti ca nu este nevoie de locuri de munca pentru ca sunt foarte multe. Ce face statul? Catre un numar de companii foarte mari ofera o subventie de circa 400 de euro pe luna pe angajat pentru urmatorii 5 ani. Va dati seama ce inseamna asta pentru companiile mai mici de la care evident companiile mai mari vor atrage specialisti", a spus joi Cosmin Malureanu.

VIDEO Cosmin Malureanu, directorul general al Ascendia Design:

Ce sfaturi le-a dat acesta tinerilor prezenti la eveniment?

  • "Va urez implicare. Cu cat veti dori sa invatati mai multe va fi mai bine. Mie mi-a luat 8 ani sa termin facultatea, fiindca am renuntat la o bursa, am pierdut niste ani de studii pe afara, am reinceput scoala in Romania, dupa doi ani am facut alta firma, dar nu m-am lasat. Pana la urma am terminat Facultatea de Cibernetica, cu specializare informatica economica. Am considerat ca e bine sa inveti cat mai multe lucruri si asta va sfatuiesc si pe voi - invatati cat mai mult si incercati sa va aplicati ideile", a spus acesta.

Un mesaj similar le-a fost adresat tinerilor si de catre Varujan Pambuccian, ambasador al initiativei europene eSkills in Romania.

  • "Incercati sa invatati cat mai multe lucruri puteti. Temeinic. Iesiti din superficialism, este un lucru care se cultiva la noi. Incercati sa invatati temeinic ce va place cel mai mult pentru ca sigur acolo veti reusi sa faceti un lucru important. Daca invatati numai ce trebuie si daca totul trebuie, nu veti reusi sa faceti nimic niciodata. Duceti-va catre ce va place mai mult si o sa gasiti in fiecare loc un crampei de digital de care veti avea nevoie, de skilluri de gandire logica algoritmica de care veti avea nevoie si folositi-le", le-a spus tinerilor si Varujan Pambuccian, deputat in Comisia IT&C si ambasador eSkills in Romania.

Din partea Ministerului pentru Societatea Informationala, care este partener al campaniei eSkills for Jobs 2015, a participat secretarul de stat Bebe Ionica.

HotNews.ro a incercat sa obtina de la acesta un punct de vedere referitor la atentionarea facuta de tanarul antreprenor, insa Bebe Ionica nu parea sa fi inteles la ce anume a facut referire antreprenorul, desi aceasta este singura schema de ajutor de stat din IT.

  • "Este o parere pe care dansul a exprimat-o. Eu am retinut-o si o sa incerc sa-l invit la minister pentru a purta un dialog in asa fel incat sa vedem de fapt ce a vrut sa spuna. Pentru ca pana la urma sigur Guvernul Romaniei este interesat sa creeze locuri de munca si stiti bine ca sunt cateva mecanisme pe care le-am implementat", a spus acesta.

VIDEO Bebe Ionica, secretar de stat in Ministerul pentru Societatea Informationala:

Detalii despre campania eSkills for Jobs 2015 si companiile participante gasiti aici.

  • ​Schema de ajutor de stat din IT: Sapte companii vor primi ajutoare de stat in valoare de 67 milioane de euro pentru crearea a 3151 locuri de munca in maxim trei ani

IBM, Endava, DB Global Technology (Deutsche Bank), Dell, SCC Services, Telecom Global Services Center si Microsoft au primit in 2013 acorduri de finantare in baza schemei de ajutor de stat in proiecte IT care creeaza minim 200 de locuri de munca, conform datelor Guvernului, informa HotNews.ro in ianuarie 2014. Valoarea totala a acestor proiecte de investitii depaseste 160,5 milioane euro, ajutorul de stat pe care il vor primi este de 67 milioane de euro, 3.151 de locuri de munca urmand sa fie create in cel mult 3 ani de la finalizarea investitiilor.

Schema de ajutor de stat reglementata prin Hotararea de Guvern din iulie 2012 vizeaza investitiile care promoveaza utilizarea tehnologiilor noi (ITC) si crearea a cel putin 200 de locuri de munca. Locurile de munca trebuie create in cel mult 3 ani de la data finalizarii investitiei, iar firma are obligatia de a mentine posturile create cel putin 5 ani de la data efectuarii primei plati a ajutorului de stat aferent fiecarui loc de munca creat.