Primul cluser de IT&C din Bucuresti, Different Angle, s-a lansat oficial joi, 26 martie. Marius Hanganu, presedinte al Different Angle a mentionat ca ideea clusterului a venit natural in contextul in care membrii actuali se cunosc si fac business de aproximativ 15 ani.

Logo Different Angle ClusterFoto: Hotnews

Video realizat cu echipament Nikon

Marius Hanganu,presedinte al clusterului Different Angle, povesteste cum s-a inchegat ideea primului cluster de IT&C din Bucuresti: "Acum 15 ani o buna parte din membri s-au cunoscut in diverse contexte si aceste relatii, care s-au construit atunci, s-au extins in diverse colaborari. Acum sase luni, Florin Parlea a venit la noi cu o propunere, care a fost foarte interesanta, aceea de a coagula aceste colaborari. Aparent, in Bucuresti inca nu exista inca o astfel de initiativa, desi clusterele sunt foarte promovate in UE. Sunt clustere de IT&C in Ardeal, Oltenia si Moldova. In Bucuresti inca nu exista si astfel ne gasim in postura de a fi primul cluster de IT&C din Bucuresti”.

Principalele trei obiective ale clusterului Different Angle

“Ca principale trei obiective avem: transferul de cunostinte intre mediul academic si cel de business, cresterea numarului de specialisti IT intr-o piata care cererea a explodat efectiv si, bineinteles, crearea de oportunitati de colaborare intre membri si partenerii clusterului.”

Florin Parlea, vicepresedinte al clusterului Different Angle, a afirmat ca experienta lucrului impreuna intre membrii actuali ai clusterului intr-o perioada lunga de timp a dus la nasterea acestui cluster: “Suntem un grup de oameni, am lucrat impreuna aproape 15 ani in diverse companii si ca urmare fireasca a faptului ca suntem predictibili unii fata de altii ne-am gandit sa folosim aceasta forma de organizare”.

Scopul clusterului Different Angle

“Scopul clusterului este sa aglutineze energiile a 11 companii si sa ne permita sa facem fata unor proiecte mai mari decat am putea sa facem fiecare in parte si mai ales sa intelegem intr-un mod matur piata pe care activam. E un lucru inteligent pe care mediul de business romanesc trebuie neaparat, si nu doar intr-un mod formal, sa-l utilizeze. Pentru ca multe clustere existente acum in Romania, dupa parerea mea, au un aspect formal, sunt aproape niste organizatii politice si care isi consuma prea mult timp si energie in convocari, in prea multi membri. Noi ne dorim sa ramanem un numar foarte mic de firme, astfel, in primul rand, sa invatam noi sa lucram unii cu altii si dupa ce noi o sa fim un instrument efectiv sa incercam sa facem parteneriate cu diverse alte firme, pe diverse alte teme”.

Eduard Dimitrev-Gradinescu, responsabil de Directia de Dezvoltare si Relatii Internationale din clusterul Different Angle, explica de unde a pornit ideea clusterului: “Ideea de unde am pornit nu a fost neaparat o intentie de a influenta mersul in bine sau in mai bine al urbei noastre. Ideea de la care am pornit a fost de a ne pune laolalta niste firme care suntem totusi mici catre medii, sa generam idei si sa cautam implementarea lor in proiecte si gasirea de solutii la probleme care ne framanta in traiul zilnic din orase”.

“Avem o baza de 11 firme care se completeaza si concureaza laolalta dand valente acestui nou cluster IT”.

Stanica Enache, membru al clusterului, prezinta motivele pentru care compania pe care o reprezinta s-a alaturat clusterului Different Angle: “Compania noastra a decis sa se alature clusterului dupa o discutie destul de scurta, trebuie sa recunoastem, cu conducerea actuala a clusterului, din care rezulta ca felul nostru de a face business si tehnologia pe care noi o promovam in Romania este absolut compatibila cu viziunea clusterului. Este o zona pe care noi o putem exploata mai eficient ca si cluster decat ca si companie in sine. Astea sunt si asteptarile noastre de la acest cluster”.