Comisia Europeana promoveaza masiv proiectul Fiware care consta intr-o serie de elemente software pe care startup-urile le pot utiliza pentru a-si pune in practica ideile, putand sa solicite si grant-uri de pana la 150.000 euro, scrie EUObserver. Bugetul este de 300 milioane euro, contribuind si cateva mari companii europene de telecomunicatii.

-Foto: Fiware

Denumirea Fiware vine de la "future internet" si de la software, iar programul este un parteneriat public-privat intre UE si o serie de companii care au aderat la program in 2011. Tool-urile software au fost furnizate de o serie de companii telecom mari, precum Telefonica si Ericsson.

Cel mai recent Fiware a fost implementat in proiectele de dezvoltare a unor "orase inteligente" (smart cities) din sapte tari europene, acestea fiind orase in care tehnologia este folosita pe scara larga pentru a imbunatati diverse aspecte ale vietii de zi cu zi.

Pentru a promova Fiware, Comisia investeste 80 milioane euro in 1.000 de startup-uri, banii fiind alocati prin 16 "acceleratoare", organizatii care ajuta micile companii sa se promoveze si sa se dezvolte. Grant-ul maxim pentru un startup este de 150.000 euro, insa conditia este ca acea companie sa foloseasca soft-ul Fiware.

Sunt voci care spun ca programul este prea costisitor si ca participantii sunt obligati sa foloseasca Fiware care nu este cel mai bun soft dintr-o piata in care exista solutii alternative mai bune, noteaza EUObserver.