​Desi dispozitivele mobile sunt din ce in ce mai populare, posesorii inca subestimeaza pericolul asociat cu acestea. Conform unui studiu Kaspersky Lab si B2B International, 27% dintre utilizatorii europeni nu cunosc, sau detin putine informatii cu privire la programele malware pentru dispozitive mobile. Studiul a fost realizat prin chestionare online trimise catre 11.000 de persoane din 23 de tari.

Studiul arata ca, la nivel european, doar 47% dintre smartphone-urile cu Android si 61% dintre tabletele cu Android sunt protejate de solutii de securitate, in timp ce 26% dintre smartphone-uri si 43% dintre tablete nu sunt protejate cu parola. In plus, 27% dintre utilizatorii europeni nu sunt informati cu privire la existenta amenintarilor cibernetice pentru dispozitive mobile si 26% dintre respondentii din aceeasi zona au afirmat ca, desi sunt constienti de riscuri, nu iau masuri de protectie.

La nivel global, 18% dintre smartphone-urile cu Android neprotejate stocheza informatiile pe care atacatorii le tintesc cel mai des: coduri PIN pentru carduri bancare, parole pentru sistemele de online banking si alte date financiare. In plus, 24% dintre utilizatori stocheaza parole pentru retelele sociale, adrese de e-mail personale si de serviciu, VPN si alte resurse confidentiale. Desi utilizatorii nu seteaza o parola pentru a evita accesul neautorizat, acestia stocheaza e-mail-uri personale (49% dintre utilizatori la nivel global), e-mail-uri de serviciu (18% dintre utilizatori la nivel global) si date pe care nu si-ar dori sa le poata accesa altcineva (10% dintre utilizatori la nivel global) pe dispozitivele lor mobile.

Conform studiului, la nivel global, utilizatorii de Android sunt expusi la riscuri online mai des decat utilizatorii dispozitivelor cu Windows care obisnuiesc sa isi protejeze computerele in 9 din 10 cazuri. Astfel, rezultatele studiului arata ca, pe o perioada de 12 luni, 41% dintre utilizatori de smartphone-uri si 36% dintre utilizatori de tablete s-au confruntat cu aplicatii periculoase, conturile online a 18% dintre utilizatorii de smartphone-uri si 24% dintre utilizatorii de tablete au fost atacate, in timp ce atacurile cibernetice financiare au afectat 43% dintre utilizatorii de smartphone-uri si 50% dintre utilizatorii de tablete.

In medie, in general, 31% dintre dispozitivele mobile sunt expuse la aplicatii periculoase, 14% la atacuri ale conturilor serviciilor online si 43% la atacuri cibernetice financiare, procente semnificativ mai scazute decat cele anregistrate pentru dispozitivele cu Android.

„Nu este surprinzator ca utilizatorii de dispozitive mobile sunt expusi la amenintari cibernetice mai des,” spune Victor Yablokov, Director Mobile Product Line in cadrul Kaspersky Lab. „Dispozitivele sunt din ce in ce mai eficiente si multe persoane le utilizeaza frecvent, atragand totodata un numar mare de infractori cibernetici. Pentru a evita atacurile, utilizatorii sunt sfatuiti sa-si protejeze dispozitivele ampotriva amenintarilor cibernetice si sa fie precauti cu datele pe care le stocheaza pe acestea,” incheie Victor Yablokov.