In primele trei luni ale anului livarile mondiale de PC-uri au fost la cel mai mic nivel din 2009 incoace: 68,5 milioane unitati, arata datele IDC. In anii dinaintea crizei livrarile trimestriale depaseau si 90 milioane unitati. Lenovo si-a pastrat locul intai, cu aproape 20% din piata, iar HP este la mica distanta. Dell, Acer si Asus au completat top cinci.

Top 5 producatori mondiali de PC-uriFoto: IDC

Livrarile au fost de 68,5 milioane unitati, cu 5 milioane mai putin decat in Q1 2014. In SUA scaderea a fost de numai 1%, livrarile totalizand 14 milioane PC-uri. Scaderea puternica a venit si din cauza unui 2014 in care multi si-au inlocuit PC-urile vechi cu XP. In plus, fluctuatiie diverselor valute si conditiile economice nefavorabile au facut ca primele trei luni ale acestui an sa aduca valori slabe.

Pe o piata mondiala in care livrarile au scazut cu 7%, Lenovo, HP si Asus au avansat cu 4%. Dell a scazut cu 6%, iar Asus, cu 7%.

Piata americana a scazut cu mult mai putin decat cea mondiala, iar la cote de piata HP sta multa mai bine (28%), iar Apple are 11%.