Comisia Europeana a deschis oficial o anchetă antitrust referitoare la comportamentul companiei Google în ceea ce privește sistemul de operare mobil Android, iar compania a venit cu o replica detaliata. Google sustine ca, din contra, Android a stimulat enorm concurenta, a permis aparitia unor smartphone-uri de sub 100 de dolari si a ajutat producatorii sa concureze cu succes in lupta cu Apple. Google spune ca vine cu mai putine aplicatii preinstalate, in comparatie cu Apple. "Suntem bucurosi de succesul Android si ne dam seama ca acest succes atrage si o examinare minutioasa".

Ancheta aprofundată efectuată de Comisie va analiza în principal dacă Google a încălcat normele antitrust ale UE prin împiedicarea dezvoltării și a accesului pe piață al sistemelor de operare, aplicațiilor și serviciilor mobile concurente, în detrimentul consumatorilor și al dezvoltatorilor de servicii și produse inovatoare, spune Comisia Europeana. Ancheta va examina în principal dacă Google a încheiat acorduri anticoncurențiale sau a abuzat de o posibilă poziție dominantă în domeniul sistemelor de operare, aplicațiilor și serviciilor pentru dispozitive mobile inteligente.

Google a dat un amplu raspuns, spunand ca Android a fost creat fiindca era mare nevoie de un sistem open-source pe care aplicatiile sa mearga excelent. Acum zece ani nu existau smartphone-uri, in prezent exista 18.000 de tipuri diferite cu Android, inclusiv unele de sub 100 de dolari. Mai mult, pretul mediu al unui smartphone a scazut cu 23% intre 2012 si 2014, aceste aparate ajungand sa fie accesibile si pentru cei cu venituri foarte mici.

Google mai spune ca sistemul poate fi foliosit gratuit de ORICINE si subliniaza ca Android este folosit pe aproape orice tip de dispozitiv, de la smartphone si tableta, pana la masini si TV-uri. In plus, pe magazinul Google Play exista peste un milion de aplicatii, dezvoltatorii si content publisherii primind in total 7 miliarde dolari in ultimul an, ca parte veniturilor ce li se cuvin din vanzarea aplicatiilor.

Comisia Europeana va investiga relatiile Google cu partenerii care folosesc Android pe terminale, iar Google spune ca intelegerile sunt voluntare, nu fortate. Google mai spune ca exista intelegeri anti-fragmentare, ceea ce asigura functionarea corespunzatoare a unei aplicatii pe terminale ce ruleaza diverse versiuni de Android.

Aceste intelegeri au permis ca pe Home Screen sa fie preinstalate aplicatii extrem de utile, precum Harti si Gmail, aplicatii care au ajutat producatorii sa concureze cu Apple. Google mai noteaza ca acordurile de distributie nu sunt exclusive, iar producatorii de terminale cu Android instaleaza diverse aplicatii de la companii concurente. "In comparatie cu Apple (cea mai profitabila companie de telefoane (mobile), sunt mai putine aplicatii Google pe smartphone-urile cu Android, fata de aplicatiile cu iOS pe telefoanele Apple"

"Suntem bucurosi de succesul Android si ne dam seama ca acest succes atrage si o examinare minutioasa", spune Google care adauga ca nu doar Google a beneficiat de succesul Android, ci si producatorii, dar si dezvoltatorii. Google incheie mentionand ca extrem de castigati au fost consumatorii care niciodata n-au avut mai multe terminale din care sa aleaga.