Calculatoarele au schimbat enorm lumea, insa daca in SUA si in Europa de Vest se vindeau catre consumatori inca din anii 80', Romania a ramas in urma si din cauza aversiunii pe care cuplul Ceausescu o avea fata de informatica. La Muzeul National de Istorie s-a deschis o expozitie despre istoria PC-urilor, iar in articol puteti vedea cateva fotografii si puteti citi despre istoria computerului personal. Expozitia se numeste "PC: O istorie fascinanta" si este deschisa pana in 21 iunie.

Expozitie despre istoria PC-urilorFoto: Hotnews

Cel mai vechi instrument de calcul este abacul care, desi acum ne pare rudimentar, a fost folosit inca din Mesopotamia, acum cinci milenii. Este o caseta din lemn in interiorul careia sunt asezate tije din metal pe care culiseaza bilele cu ajutorul carora sunt realizate operatiile aritmetice.

La inceput au fost dispozitivele mecanice cu roti dintate si arcuri, un exemplu fiind prezent si in expozitie. Una dintre cele mai vechi piese prezente in expozitie este un calculator mecanic din 1943-1944, fabricat in Suedia de compania Original-Odhner, acesta fiind si cel mai longeviv model fabricat vreodata. Astfel de masini se foloseau inca de pe la 1890 in Imperiul Tarist. Are 5 kg si - printr-un set de discuri dintate si parghii ce interactioneaza cu registrul acumulator -poate stoca rezultatul unui calcul, el putand fi folosit si pe mai departe, pentru un alt calcul.

Apoi s-a trecut la dispozitivele electromecanice, mai rapide si mai avansate. In anii 60' calculatoarele ocupau cateva camere si erau folosite mai ales de armata si de marile institute de cercetare.

Anii 70' au adus era computerelor personale care, desi erau scumpe, s-au vandut in SUA si actre publicul larg. Altair 8800 a fost primul computer care a venit gata asamblat, lansand pratic industria computerelor personale intr-o vreme in care majoritatea computerelor veneau sub forma de kit pe care user-ul il asambla acasa.

Anul 1977 a fost unul de referinta fiindca exista diversitate in piata, iar americanii puteau alege intre trei modele: Apple, Tandy si Commodore. Aceste trei modele au dominat piata pana in 1981, cand a aparut IBM PC, iar in 1984 a fost lansat Mac-ul.

La expozitie este prezentat si un model din legendarul computer Apple Lisa, dar si un Macintosh Portable, model produs intre 1989 si 1991. Avea 7 kg si memorie RAM de maxim 9 MB,

Romania sub comunism era departe de aceste evolutii, calculatoare existand doar la institute de cercetare si in niciun caz pentru comercializare pentru persoane fizice. Prezent la vernisajul expozitiei, Dan Matei, directorul Institutului de Memorie Culturala-CIMEC a povestit cum, inaintea unei vizite a lui Ceausescu la un institut de calcul, un activist a vazut tastele negre ale unui PC si a spus ca Marelui Conducator nu-i vor placea. Cei de acolo au decis sa le schimbe si o doamna a venit cu o punga plina cu taste albe si le-a inlocuit, insa operatiunea nu a fost facuta corect si au mai ramas taste negre, plus ca tastele nu au fost plasate corect, astfel ca unele executau alte comenzi decat cele inscrise pe ele.

Romania statea rau cu informatizarea inainte de '89 chiar si in comparatie cu alte tari socialiste si se crede ca acest lucru s-a intamplat si din cauza Ceausestilor care se simteau amenintati de calculatoare

"Legenda urbana spunea ca se temeau de ele, dar nu avem o dovada ca asa era. Insa in niciun caz nu le incurajau, dar probabil ca a folosit faptul ca fiica lor era matematician. Clar ca nu simpatizau cu domeniul asta, poate le inspirau teama", spune Dan Matei, pentru HotNews.ro.

In expozitie pot fi vazute si calculatoare HC produse intre 1985 si 1992 la fabrica ICE Felix, pe model de Sinclair ZX Spectrum.

E grav ca nu se mai fac calculatoare in Romania, ar trebui sa ne para rau de lucrurl acesta? "Nici in America nu se mai fac multe, ci toate se fac in China. Eu de exemplu nu sufar ca nu se mai fac in Europa, ci ca nu mai vin inovatiile in Europa. E greu sa gasesti idei mari create de europeni, toate marile idei vin din America. De exemplu, nu prea auzim de inovatii majore din China sau India, desi in California indienii sunt inovativi, dar nu si la ei in tara", spune Dan Matei.

Expozitia prezinta evolutia calculatoarelor, de la primele masini de calcul la computerele moderne de astazi. Majoritatea pieselor dateaza din anii `70-`80 ai secolului trecut, alaturi de marcile straine consacrate aflandu-se si cele romanesti fabricate de companii precum: ICE Felix, Electronica, Centrul de Cercetari Automatica Bucuresti (CCAB). Printre modelele expuse se numara si calculatoare reprezentative pentru industria IT din anii -80: Apple IIc, Apple Lisa 2, Commodore 64, IBM PC 5150, Apple Macintosh Plus, HP 150, terminalul Lear-Siegler ADM-3A, Osborne I si multe altele.

Expozitia se numeste - PC: O istorie fascinanta - si este organizata in parteneriat cu Muzeul Comunicatiilor si Informaticii (filiala a Muzeului Militar National Regele Ferdinand I), Muzeul Universitatii Politehnica din Bucuresti si Ing. Dr. Alexandru Floca - colectionar.

Expoziţia este deschisă în perioada 24 aprilie – 21 iunie 2015, putând fi vizitată de miercuri până duminică în intervalul orar 10.00 – 18.00.