​Facebook calca in picioare legile europene referitoare la viata privata urmarind oamenii online fara accetul lor si evitand intrebarile autoritatilor nationale de relementare, a acuzat vineri institutia belgiana de profil, citata de Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Comisia de Protectie a Vietii Private din Belgia, ce lucreaza cu autoritatile similare din Germania, Olanda, Franta si Spania, a a lansat acest atac dur dupa ce a incercat sa afle mai multe despre practicile gigantului american.

Autoritatea recomanda userilor sa instaleze programe de protectie a intimitatii pentru a se feri de sistemele de urmarire ale Facebook, indiferent daca au cont pe reteaua de socializare sau nu.

Turul de forta al autoritatii belgiene, ce nu are puterea de a da amenzi, subliniaza dorinta in crestere din randul celor 28 de tari UE de a se asigura ca marile companii IT americane respecta legislatia europeana.

“Facebook calca in picioare legile europene si belgiene privind viata privata”, afirma Comisia intr-un comunicat remis dupa analiza modificarilor pe care compania le-a facut in ianuarie in politicile de confidentialitate.

In document se afirma ca Facebook a refuzat sa recunosca jurisdictiile Belgiei si Uniunii Europene, compania insistand ca trebuie sa respecte doar legea din Irlanda, sediul cartierului sau general din Europa.

“Facebook s-a aratat a fi extrem de zgarcita in a da raspunsuri clare”, a acuzat autoritatea belgiana, adaugand ca rezultatele studiului de catre un grup de cercetatori sunt “nelinistitoare”.

O purtatoare de cuvant a Facebook a pus sub semnul intrebarii autoritatea belgienilor pe acest subiect, dar a spus ca recomandarile studiului vor fi analizate impreuna ca comisarul pentru protectia datelor din Irlanda.