Lenovo a intrat in toamna lui 2014 pe piata smartphone-urilor, iar acum are peste zece modele la vanzare si estimeaza ca poate ajunge la 10% din vanzarile totale din pieta, a spus Aurel Netin, sef al reprezentantei locale. Putine companii IT au crescut atat de mult in ultimii ani cum s-a intamplat cu Lenovo care a facut achizitii importante si s-a lansat pe noi segmente. Compania a avut in anul fiscal trecut venituri de 46 miliarde dolari pe plan mondial si a cumparat Motorola Mobility, dar si divizia de servere IBM.

Intr-un centru de calcul LenovoFoto: Lenovo

Lenovo este din 2014 numarul unu mondial pe piata PC-urilor, dar acolo piata este saturata si scade. In acest context, compania s-a orientat, iar in ultimul an s-a extins puternic in domeniul telefoanelor mobile. A intrat in septembrie anul trecut pe piata romaneasca si acum are peste zece modele cu preturi de la sub 400 lei, la peste 2.000 de lei.

Compania are sub 5% din piata si a livrat 65.000 de telefoane in anul fiscal incheiat in martie 2015, obiectivul fiind o cota de 10% pentru finalul anului fiscal curent, ceea ce ar insemna peste 300.000 de unitati. Pe plan mondial, Lenovo a livrat 76 milioane de smartphone-uri anul trecut, incluzand si Motorola.

Lenovo are multe modele si pe segmentul tabletelor, cele mai scumpe fiind peste 2.500 lei si cele mai ieftine, sub 400 lei. Aurel Netin, seful Lenovo Romania, spune ca grupul chinez are cam 10% dintr-o piata de aproape un milion de unitati si scopul este sa ajunga la 15% spre final de an.

"Piata totala nu a crescut in primul trimestru si cred ca va avea o usoara scadere in intreg anul. Consumatorul si-a dat seama la ce se foloseasc tabletele. Se estima acum doi-trei ani ca o tableta va fi schimbata in medie la sase luni, insa nu a fost asa, se schimba la doi ani sau chiar mai mult",spune seful Lenovo Romania, prezent la un eveniment organizat de Intel.

Netin spune ca multi consumatori credeau ca vor face mult mai multe cu tableta, insa nu a fost asa "Au aparut smartphone-uri si exista tendinta spre ecrane tot mai mari, chiar si de sase inci, iar un smartphone mare este mai puternic decat o tableta de 7 inci", spune Netin care adauga ca tabletele cu ecrane mari sunt concurate in piata de notebook-uri cu ecrane mici de 10, 11, 12 inci Practic tabletele sunt presate atat in partea superioare (de notebook-uri), dar si in partea inferioara (de smartphone-uri si phablete).

Seful Lenovo Romania mai spune ca si la tablete a fost un "moment euforic in care cresterile au fost uriase, insa au scazut. "tableta e buna in anumite momente ale zilei, te uiti repede pe stiri, te uiti rapid pe Facebook sau din cand in cand la filme". la fel a fost si acum cativa ani euforia netbook-urilor, insa dupa un pic de timp s-a stins.

Va aduce Lenovo smartwatch-ul lansat in strainatate? Nu se stie, totul depinde de integrarea Motorola in Lenovo, spune Aurel Netin.

Lenovo urmeaza sa aiba in oferta ceasul inteligent Motorola, insa totul depinde de volume cand e vorba de lansarea unui produs in Romania care este o piata mica. "Smartwatch-ul trebuie sa arate ca un ceas normal"

Lenovo are un fond de investitii prin care ajuta startup-urile sa conceapa idei pe domeniul internet of things si ideile care par interesante au mari sanse sa ajunga in piata finantate de Lenovo.

Lenovo a avut in anul fiscal incheiat in martie venituri de peste 46 miliarde dolari.