​Mii de IT-isti au parasit Grecia in ultimii ani de criza, iar lucrurile devin tot mai grele acolo, date fiind ultimatum-urile primite de statul elen. Majoritatea IT-istilor greci se duc in Marea Britanie, Germania, Olanda si SUA, insa printre posibilele destinatii se numara si Romania, scrie site-ul ZD Net. Cateva agentii romanesti de recrutare discuta cu posibili candidati din Grecia si, desi salariile de aici sunt in medie mai mici decat la Atena, o serie de lucruri fac din Romania o varianta viabila.

Mii de specialisti software si hardware au parasit Grecia in ultimii cinci ani de criza, dar lucurile s-au agravat in ultimele saptamani. In IT multi greci sunt neplatiti de luni bune si foarte multi au ales sa plece spre tari mult mai stabile unde li se garanteaza o cariera. Desi dezvoltatorii seniori pot castiga si peste 3.000 euro/luna in Grecia, suma este mult mai mica decat in Occident, astfel ca nu e de mirare faptul ca multi IT-isti de la Atena, de la Salonic si din alte mari orase au ales sa plece la firme din Marea Britanie, Olanda, Germania, Elvetia, Franta sau Canada.

Interesant este ca si Romania este printre destinatiile interesante pentru IT-istii greci, dat fiind ca aici exista o comunitate greaca numeroasa, un stil de viata asemanator si costuri medii de trai mai mici decat in Aena. Acesti factori fac ca Bucurestiul sa fie o optiune interesanta, chiar daca salariile din IT sunt mai mici decat in Grecia.

Agentiile de recrutare din Romania discuta cu greci, mai als ca pe piata locala exista un deficit de specialisti Java, .NET si PHP, deficit ce poate fi acoperit sub circumstantele crizei grecesti.

Romania are in total 120.000 de angajati in sectorul IT&C, iar salariul pentru un dezvoltator aflat la inceput variaza intre 750 si 1000 euro/luna, iar cei cu expereinta castiga intre 1.800 si 3.000 euro.