Microsoft a dat gres in trecut cu unele variante de Windows, insa acum nu isi mai poate permite acest lucru. Ziua de 29 iulie este una esentiala pentru companie fiindca noul sistem de operare Windows 10 va fi disponibil in 190 de tari. Utilizatorii de dispozitive cu Windows 7 si Windows 8.1 vor avea posibilitatea de a face upgrade gratuit la "Windows 10". sistem ce vine cu asistentul audio Cortana si cu browserul Edge, promitand o experienta unificata pe desktop, laptop si tableta. Upgrade-ul va fi gratuit in primul an, compania schimband modelul de business Windows. Microsoft spune ca Windows 10 este extrem de reusit, insa voci din piata spun ca gigantul a pierdut lupta pe segmentul mobile si sistemul vine prea tarziu.

Windows 10Foto: Microsoft

Satya Nadella, CEO Microsoft, spune ca Windows 10 se va lansa in mai multe faze, prima fiind concentrata pe useriii de Windows 7 si Windows 8 care vor fi convinsi sa faca upgrade. Inca de la inceput vor fi prezentate terminale cu Windows 10, iar in toamna va ajunge pe piata un "val" de gadget-uri care sa atinga maximul pana la sezonul de shopping din decembrie. Seful companiei spune ca partenerii OEM au in teste peste 2.000 de terminale si configuratii distincte, precum si sute de design-uri hardware. Apoi va exista o faza pentru clientii companii.

Drept urmare, Microsoft spune ca Windows 10 va benficia de un numar record de terminale pe care va fi prezent, spre deosebire de versiunile din trecut.

Primele detalii despre Windows 10 au fost date in ianuarie, iar de atunci mai multe milioane de oameni au testat sistemul in versiunea beta. ajutand compania sa "repare" o serie de bug-uri.

Microsoft a dat gres cu Windows 8 a carui rata de adoptie a fost mult sub asteptari. Prin versiunea 10 compania spune ca lucrurile stau cu totul altfel. Butonul de Start nu doar ca NU dispare, ci poate fi extins pe tot ecranul, daca userul doreste asta, iar pe versiunea de PC debuteaza si asistentul audio Cortana, un fel de Siri al Microsoft.

- Despre specificatiile terminalelor pe care puteti instala Windows 10 puteti citi aici.

Microsoft promitea in 2012 o revolutie pe segmentul mobile cu Windows 8, insa nimic din asta nu s-a intamplat, sistemul avand pe segmentul mobile sub 5%.

Pe desktop. Windows 7 are 54% din piata mondiala, Windows 8.1 are 16%, iar Windows XP, 10%. In Romania, Windows 7 are 58%, iar Windows XP are 16%, conform datelor StatCounter.

In prezent, peste 1,5 miliarde de oameni folosesc diverse variante de Windows, in special pe PC. Pentru Windows 10 compania a anuntat o tinta indrazneata: va fi prezent pe un miliard de terminale in 2018.

Marea intrebare este daca Windows 10 isi va putea creste spectaculos cota pe segmentul mobile unde Android are peste trei sferturi din piata, iar iOS este la o cota constanta de peste 15%. Analisti citati de AFP spun ca este deja prea tarziu pentru Microsoft sa cucereasca segmentul mobile unde userii se impart intre Android si iOS. In plus, si creatorii de aplicatii vor trebui convinsi ca merita sa investeasca, stiut fiind ca numarul de aplicatii pentru Windows este mult mai mic decat pe cele doua sisteme care domina piata.

Ce spune Microsoft despre atuurile noului Windows

Windows 10 aduce inapoi meniul Start, cunoscut si apreciat de utilizatori, ajutandu-i in acelasi timp sa isi gaseasca cu usurinta fisierele, aplicatiile selectate si ceea ce au adaugat la Favorite. Windows 10 porneste repede, revine in modul de lucru repede si ajuta bateriile sa dureze mai mult.

Windows 10 vine cu Windows Defender, care protejeaza de malware in mod gratuit, dar si cu angajamentul de a oferi actualizari gratuite pe parcursul intregului ciclu de viata al dispozitivului. Optimizat atat pentru tastatura cat si pentru touch, upgrade-ul la Windows 10 este conceput astfel incat sa fie compatibil cu dispozitivele siaplicatiile Windows.

Fiind flexibil, Windows 10 ofera fiecaruia o experienta mai personalizata. Cortana, prima asistenta personala digitala veritabila din intreaga lume, ii ajuta pe utilizatori in activitatea lor zilnica indiferent de dispozitivul utilizat.

Cortana memoreaza preferintele fiecaruia pentru a oferi recomandari relevante, acces rapid la informatiisinotificari importante prin voce sau text. Windows Hello ii saluta pe utilizatori folosind numele fiecaruia si le permite sa se autentifice pe computerul lor fara parola ¬ asigurand accesul instantaneu si in mod mai sigur la sistemul lor Windows 10 prin intermediul autentificarii biometrice. Windows 10 le permite, de asemenea, utilizatorilor sa interactioneze cu dispozitivele lor cu ajutorul traditionalelor tastaturi si mouse-uri, dar siin modalitati mai naturale, folosind vocea, stylus-ul sau gestica.

Windows 10 ii va ajuta pe utilizatori sa realizeze mai mult, cu eforturi mai mici. Microsoft Edge, noul browser conceput pentru a putea lucra online in moduri noi, vine cu functionalitati incorporate precum cerneala, functiunea de share sau afisarea adaptata pentru citit (reading view). Cortana este integrata in noul Microsoft Edge, astfel incat browser-ul ofera rezultate si continut in mod rapid, pe baza preferintelor si intereselor individuale. Rapid, operativ si adaptabil, Microsoft Edge ii ajuta pe oameni sa se concentreze doar pe continutul care ii intereseaza si sa aiba o interactiune activa cu web-ul.

Windows 10 ofera experiente unitare si familiare pe toate dispozitivele. Functionalitatea Continuum permite dispozitivelor sa se transforme, facand posibile tranzitii elegante de la tableta la PC si invers, permitand telefoanelor Windows sa ofere o experienta de tip desktop bogata. Xbox pe Windows 10 aduce vasta retea de jocuri Xbox Live atat pe PC-urile cat sipe tabletele cu Windows 10. Oamenii pot comunica cu prietenii lor pe PC-urile cu Windows 10 si pe Xbox One in timpul oricarui joc pe PC si pot share-ui continut prin intermediul Gaming DVR. De asemenea, jocurile pot fi redate direct din consola Xbox One pe PC-urile sau tabletele cu Windows 10. Jocurile dezvoltate pentru interfata de programare DirectX 12 pe Windows 10 vor cunoaste imbunatatiriin ceea ce priveste viteza, eficienta si capabilitatile grafice.

Pe 29 iulie utilizatorii pot trece la Windows 10 profitand de oferta de upgrade gratuit pentru PC-uri si tablete sau prin intermediul retailer-ilor care vand dispozitive cu Windows 10. Dispozitivele noi care vin cu Windows 8.1 vor face foarte usor upgrade-ul in mod gratuit la Windows 10. Incepand de astazi se poate rezerva upgrade-ul gratuit.

Windows 10 pentru alte dispozitive va fi disponibil mai tarziu anul acesta