Cel mai nou sistem de operare Microsoft, Windows 10, este disponibil de miercuri in 190 de tari, compania spunand ca este cel mai bun si sigur Windows pe care l-a creat. Printre noutati se numara asistentul vocal Cortana, browserul Edge si aplicatia integrata Xbox. Marea intrebare este daca Windows 10 va fi un succes, dupa ce o parte dintre generatiile din trecut ale sistemului de operare au dezamagit. In articol puteti citi cum descrie Microsoft sistemul in care isi pune toate sperantele.

Windows 10Foto: Microsoft

"Astazi intram intr-o noua era Windows. Inca de la inceput, Windows 10 a fost unic - conceput cu ajutorul feedback-ului primit de la peste 5 milioane de fani, livrat ca serviciu si oferit ca upgrade gratuit", a spune Terry Myerson, Executive Vice President, Windows and Devices Group Microsoft Corp.

Compania spune ca Windows 10 este cel mai sigur Windows din toate timpurile, oferind o experienta familiara si rapida pe orice dispozitiv, de la PC si tablete la Xbox One si pe HoloLens. De asemenea, Windows 10 ofera o serie de noutati pentru "experiente mai productive" si usor de personalizat, printre care se numara:

- Cortana - asistentul personal digital care va ajuta sa gasiti rapid informatiile necesare la momentul potrivit;

- Noul browser Microsoft Edge - permite utilizatorilor sa navigheze, sa citeasca si sa marcheze informatiile rapid, precum si sa partajeze informatii pe Internet;

- Aplicatia integrata Xbox - aduce experienta Xbox pe dispozitivele Windows 10, de la prieteni, jocuri si victorii;

- Continuum - optimizeaza aplicatiile si experientele intre modurile touch si desktop;

- Aplicatii native precum Photos, Maps, Groove - noua aplicatie de muzica de la Microsoft si Movies & TV ofera optiuni de divertisment si productivitate. Cu OneDrive, fisierele pot fi partajate si actualizate mai usor pe orice dispozitiv;

- Aplicatia Microsoft Phone Companion - le permite telefoanelor iPhone, Android sau Windows sa comunice fara probleme cu dispozitivele Windows 10;

- Noile aplicatii Office Mobile pentru tabletele Windows 10 sunt disponibile de acum in Windows Store. Construite pentru scenarii de lucru on-the-go, aplicatiile Word, Excel si PowerPoint ofera o experienta uniforma, touch-first, pentru tablete de dimensiuni mici.

Pentru ocaziile in care este nevoie de notite digitale, aplicatia integrata OneNote este pre-instalata in Windows 10. Lansarea aplicatiilor Office pentru desktop (Office 2016), programata pentru urmatoarea perioada, va oferi cea mai bogata serie de functii pentru crearea de continut profesional. Concepute pentru precizia unei tastaturi si a mouse-ului, aceste aplicatii vor fi optimizate pentru PC-uri cu ecran mare, notebook-uri si dispozitive 2 in 1 precum Surface Pro, spune compania.

Trecerea la Windows 10 este un proces simplu pentru clientii care utilizeaza Windows 7 sau Windows 8.1 pentru PC sau tableta in varianta licentiata. Incepand din 29 iulie, utilizatorii care si-au rezervat upgrade-ul la Windows 10 vor fi notificati in valuri in momentul in care noul sistem de operare este pregatit pentru instalare pe dispozitivele lor. Pentru clientii business, Windows 10 este disponibil in acest moment pentru a fi partajat in mediile lor de lucru, iar incepand cu 1 august, organizatiile care detin licente de volum pot incepe migrarea la Windows 10 Enterprise si Windows 10 Education.

Partenerii de retail sunt pregatiti sa ajute utilizatorii sa faca upgrade-ul la Windows 10, ca parte a celui mai amplu program de asistare a utilizatorului de pana acum: peste 100.000 de retaileri sunt instruiti si zeci de mii de magazine din intreaga lume au fost pregatite pentru acest proces.

Incepand de astazi sunt disponibile programe de upgrade gratuite, iar Windows 10 va fi accesibil la scara larga in magazinele retail de la jumatatea lunii august si pana in septembrie in intreaga lume. Dispozitivele care ruleaza sistemul de operare Windows 10 vor fi disponibile in anumite magazine pe 29 iulie, la care se vor adauga multe altele in saptamanile si lunile viitoare.