Astazi, un motor de cautare romanesc pare o utopie, avand in vedere ca Google a monopolizat cautarea de informatii pe internet in Romania. In tari ca Polonia, Google este cel mai folosit motor de cautare, dar nu i-a fost nici pe departe la fel de usor precum in Romania.

Motoare de cautare romanestiFoto: Playtech

Vazandu-se amenintat, Google a cumparat concurenta. Cel mai bun exemplu este motorul de cautare hoga.pl, care este controlat de Google, dar si de Netsprint. Netsprint detine si netsprint.pl, un concurent serios al Google, cu o interfata asemanatoare. Gigantul este amenintat si de onet.pl, cel mai popular portal web din tara, scrie Playtech.

Motoare de cautare romanesti

okidoki.ro

okidoki.ro - este primul motor de cautare romanesc in adevaratul sens al cuvantului. Lansat in noiembrie 2009 de Apropo Media, motorul indexeaza exclusiv siteurile de limba romana. Are, insa, limitele sale. Nu prezinta stiri despre cautari populare ca "Klaus Iohannis" si nu returneaza niciun rezultat pe "Samsung Galaxy S6", de exemplu.

search-engine.ro

searchengine.ro - este un motor de cautare romanesc simplut si foarte rapid, lucru de apreciat. Insa, rezultatele cautarii sunt foarte vagi. Daca tastam in campul de cautare "Klaus Iohannis", nu gasim nicio informatie relativ utila despre presedintele Romaniei.

cautari.ro

cautari.ro- Siteul este construit inca din 2005, insa este extrem de sarac in rezultate de cautare.

Motoare de cautare romanesti - lista de proiecte abandonate

Au mai fost cateva incercari de a ridica motoare de cautare romanesti care sa concureze, intr-o oarecare masura, Google, Yahoo sau Bing. Insa, nu au reusit. Sunt o multime de exemple de proiecte incepute si abandonate in timp. Cateva exemple sunt kut.ro, cmag.ro (un motor de cautare de magazine online), rosearch.ro, murfi.ro, traficmeter.ro.

Citeste si: