Compania taiwaneza de tehnologie Asus a vandut in valoare de 100 milioane euro anul trecut in tara, iar in acest an estimeaza vanzari cu 10% mai mari, laptop-urile fiind cele mai vandute produse, urmate de placile de baza, au spus reprezentantii companiei la un eveniment de presa. Primele terminale cu Windows 10 vor ajunge in trimestrul al patrulea in tara, iar grupul taiwanez se va concentra pe smartphone-uri in Romania, anul viitor estimand ca acestea vor deveni categoria cu cele mai mari vanzari ca numar de unitati.

Asus ZenfoneFoto: Asus

Asus a deschis in 2008 biroul de vanzari in Romania sia cum are 25 de angajati. In 2013 compania a vandut produse de 86 milioane euro in tara, anul trecut a ajuns la 100 milioane euro si pentru intreg anul in curs estimeaza 110 milioane euro.

Laptop-urile constituie categoria cu cea mai mare pondere in vanzari, Asus estimand ca 2015 se va incheia cu 120.000 de unitati, ceea ce inseamna aproximativ un sfert din piata PC-urilor. Alte categorii importante sunt placile de baza si echipamentele de retelistica, a spus Ciprian Donciu, country head, business development manager la Asus Romania.

La categoria tablete, Asus a vandut 16-17.000 unitati in primul semestru si estimeaza ca va incheia anul cu un total de 50.000 de unitati. Preturile tabletelor variaza intre sub 600 de lei si peste 2.000 de lei, iar compania spune ca nu va lansa si modele de sub 300 de lei fiindca acelea nu pot livra experiente decente pentru clienti.

In aceasta primavara Asus a lansat pe piata si smartphone-uri, in prezent existand trei modele, planul fiind ca luna viitoare sa mai ajunga in piata alte patru modele, spune Ciprian Donciu.

Asus Romania estimeaza ca in 2016 smartphone-urile ar putea depasi laptop-urile ca si numar de unitati vandute, ceea ce ar insemna peste 100.000 de unitati. Pana acum, Romaniei i-au fost alocate stocuri mici si Asus a vandut aproximativ 5.000 de unitati, insa compania taiwaneza creste la nivel mondial productia de telefoane de la 2 milioane unitati/luna, la trei milioane de unitati/luna.

In prezent smartphone-urile Asus costa intre 550 si 1.650 lei, iar 90% dintre modelele vandute costa peste 800 lei. In Romania se vor vinde anul acesta aproximativ 3 milioane de smartphone-uri din toate marcile.

Asus va lansa in Romania si smartwatch-ul, insa nu se stie cand "Nu am lansat smartwatch-ul pentru ca Google nu ofera suport pentru Romania pentru Android-ul pentru internet of things si nu am fost convinsi ca ar fi fost corect fata de clienti sa aducem un produs care nu primeste suport. Insa noi incercam sa-i convingem ca si Romania este o piata interesanta si eu sunt convins ca produsul ar fi primit bine", spune Ciprian Donciu.