Google a semnat cu autoritatile din insula Sri Lanka prima intelegere pentru proiectul prin care baloane trimise in stratosfera vor furniza internet broadband pentru locuitorii micului stat din sudul Asiei. Google a testat aceste baloane in 2013 in Noua Zeelanda, vor fi ridicate la 19 km altitudine si ar trebui sa fie schimbate la 100 de zile, relateaza Quartz.

Project LoonFoto: Google

Sri Lanka are 65.000 kmp si 21 de milioane de locuitori, statul asiatic fiind devastat de razboiul dintre minoritatea tamila si majoritatea singhaleza, conflict care s-a incheiat acum cinci ani.

Totusi, tehnologic vorbind Sri Lanka sta mult mai bine decat alte state din regiune, primele telefoanele mobile fiind functionale in 1989, iar conexiunile 3G, in 2004. Rata de penetrare a internetului este de sub 25%, astfel ca proeictul Google este binevenit.

Baloanele vor fi instalate in 2016 la altitudinea de 19.000 de metri si fiecare dintre cele 13 baloane va furniza internet broadband pe cate o zona cu raza de 40 km. La aceste baloane vor avea acces si furnizorii locali de telefonie mobila.