O echipa de cercetatori americani sustine ca a gasit un mod de a obtine de la distanta date de pe computere care nici macar nu sunt conectate la internet
Red Balloon Security, un startup new-york-ez, spune ca a gasit un mod prin care diverse gadget-uri, de la computere pana la electrocasnice "smart", pot fi atacate de la distanta fara ca acest lucru sa lase vreo urma. In conditiile in care companiile investesc milioane de dolari pentru securitate informatica, descoperirea unui mod care poate face inutile toate aceste masuri costisitoare este un lucru ingrijorator.
Programul de atac preia controlul unor componente fizice din circuitele de intrare/iesire si le aplica vibratii la frecventa aleasa de atacatori. Vibratiile pot fi detectate in apropiere, cu o antena radio AM.
In ultimii zeci de ani, atat agentiile de spionaj, cat si diversi cercetatori, au cautat moduri inedite de a extrage informatii din tastaturi si alte periferice, reusind cu succes sa captureze lumina, caldura si alte "emanatii" ce permit destinatarilor sa reconstruiasca in mare masura continutul.
Noua antena transmitatoare, denumita Funtenna de catre cercetatorul Ang Cui de la Red Balloon Security, adauga un alt canal potential care altfel ar fi greu de detectat, fiindca nicun registru de trafic nu ar "prinde" datele care parasesc terminalele.
Ang Cui a prezentat sistemul in fata unor reporteri inainte de prezentarea oficiala de la conferinta Black Hat din Las Vegas, promitand ca dupa discurs va prezenta si codul "proof-of-concept" ce va permite si altor cercetatori sau hackeri sa profite de tehnologie.
Hackerii ar avea nevoie de o antena in apropiere de cladirea tinta pentru a detecta undele sonore si vor trebui sa gaseasca un mod de a accesa un terminal targhetat pentru a convert datele cautate in formatul potrivit transmisiei.
Insa dezvoltarea acestui "tool" in ultimii doi ani este o alta dovada ca terminaele pot fi manipulate in moduri imprevizibile si atacatorii isi cresc avantajul in lupta cu aparatorii, pe fondul cresterii complexitatii gadget-urilor, scrie Reuters.

România și trenurile internaționale - O istorie de 130 de ani, de la trenurile ce parcurgeau peste 3.000 de km până la rutele mult mai scurte din prezent
Walker, Texas Ranger, se întoarce! / Vești bune pentru fanii Indiana Jones / Noi dovezi despre formarea găurilor negre supermasive
VIDEO Rusia, o viață în exil: Copiii Gulagului se luptă de 30 de ani pentru a reveni acasă
Sorin Cîmpeanu, invitat în studioul HotNews.ro de la ora 18,00. Realizator - Mona Hera
VIDEOINTERVIU/ Beneficiile pe care le pot acorda firmele angajaților anul acesta, dacă au posibilitatea, explicate de Cristian Rapcencu. De la cei 400 lei din telemuncă, la decontarea concediilor și cei 1.500 lei pentru creșă sau gradiniță/ Cum se poate deduce întregul cost cu casele de marcat
Vibratii ( desi usb-ul nu vibreaza) care (presupunind prin absurd) ca sint calculate corect trebuie sa penetreze niste ziduri care ziduri nu se stie din ce sint facute, nu se stie ce frecvente atenueaza, pe ce distanta se propaga undele. Si brusc intilnesc calculatorul inamic care culmea tupeului este ecranat . Game over. Si-a murit frecventa, tinara si nelinistita .
Mai lucrati baieti dar inainte treceti pe la scoala altfel imbatriniti degeaba
PS: ce este ala un "terminal targhetat"?
Eu cred ca start-up-ul ala isi face pur si simplu reclama, iar Reuters a "muscat" fara sa analizeze prea mult situatia.