Un motiv foarte important pentru care rata de adoptie a noului sistem de operare iesit din Redmond este atat de mare tine pretul inexistent al noului SO pentru cei mai multi dintre noi. Avand in vedere ca toti cei care folosesc Windows 7 si Windows 8 sau Windows 8.1 au putut sa faca tranzitia la Windows 10, nu ar trebui sa vina ca o surpriza statisticile publicate in ultima saptamana.
Intre timp, foarte multi s-au intrebat de unde face bani Microsoft. Desi marea masa a utilizatorilor nu mai cheltuie o suma fabuloasa de bani pe un sistem de operare, este absurd sa credem ca gigantul din Redmond iese pe minus. Secretul este sa cauti cercetezi suficient de mult si vei afla raspunsul la intrebare.
Cei de la Windows Central au fost primii care au observat ca in Windows 10 Home si Windows 10 Pro nu veti gasi o banala aplicatie Microsoft pentru redarea de DVD-uri. Compania americana nu va lasa insa in aer, in magazinul virtual de aplicatii pe care il gasiti in meniul de Start al noului SO, veti gasi un Windows DVD Player creat de Microsoft.
V-ati fi asteptat ca micul programel cu o functionalitate restransa sa fie gratuit? Va inselati amarnic. In Romania, dupa cum se poate vedea in captura de ecran realizata de mine, micul utilitar costa 68 de lei, in timp ce in Statele Unite are o valoare de 15 dolari. Nu vreau sa insist foarte mult pe faptul ca exista un amalgam de player software gratuite gen VLC Player sau Media Player Classic Home Cinema Edition care indeplinesc exact aceeasi functie. Mai ciudat mi se pare in schimb faptul ca doar cei care au facut tranzitia de la Windows 7 sau Window 8.1 o au preinstalata, in timp ce toti ceilalti utilizatori trebuie sa o cumpere la pretul exorbitant.
De exemplu eu n-am nevoie de aplicatie ptr dvd-uri, iar daca as avea nevoie mi-as lua una gratis care e ok sau as plati pentru una excelenta.
Partea nasoala e ca lumea s-a obisnuit sa vada MS ca fiind o companie avida dupa bani dar defapt nu e nicio diferenta intre ei si oricare alta companie: toata lumea e in afaceri ca sa faca bani. A, da, chiar si Apple...
Pe de alta parte, Microsft nu scoate bani prea multi din vanzarile catre utilizatorul casnic, companiile si guvernele-s vacile de muls.
Daca un guvern hotaraste ca la nivelul institutiilor se va folosi formatul .docx (de ex.)..atunci s-a terminat povestea. Bani aruncati pe geam total aiurea: docx -> microsft office -> windows -> antivirus -> (si probabil un upgrade la hardware).
au specificat clar asta...
de unde naiba iti iei informatiile?!
Nu mai scrie tot soiul de tampenii. Daca faci upgrade-ul in primul an e gratuit, deci nu vei plati ulterior pentru licenta, pana cand iti va lua foc calculatorul sau il vei arunca pe fereastra.
Cat despre institutii sau companii este vorba despre alta mancare de peste.
///
Daca ai facut upgrade-ul, nu mai trebuie sa platesti, Windows-ul nu are un model de subscriptie, in care platesti la un anumit interval de timp, ci model de licenta perpetuua, in care primesti dreptul de utilizare pentru totdeauna.
Totusi, recunosc ca Microsoft are niste avantaje care pentru mine nu sunt atat de mari. Bateria laptopului tine mai mult cu cca 25% pe Windows. Pe Linux e putin de munca pentru a ajunge la acelasi performante, dar se poate. Daca esti gamer ai nevoie clar de Windows. Din fericire pt timpul meu liber, nu sunt. Majoritatea aplicatiilor native de Windows se pot instala in Wine, emulatorul integrat, dar eu nu folosesc nici jocuri si nici applicatii de Win pentru ca le am pe cele ale Linuxului si asa cum sunt ele, imi fac treaba cu ele in general mai bine decat cu cele dubioase de pe Windows.
Avantajele insa mi se par incontestabile. N-ai nevoie de antivirus, nu ai probleme cu malware, insa cel mai important e ca ai libertate, lucru care nu este neaparat evident, dar odata ce ma intorc la Windows, imi dau seama in primele 5 minute cat de brutal este acest OS, cum te limiteaza si cum este conceput in ideea ca tu esti un idiot. Nu zic ca este conceput gresit, dar nu vad de ce l-as folosi eu.
As avea o lista intreaga si nu mica de avantaje ale folosirii Linuxului, in ultima instanta este si un act de dezvoltare personala, dar nu vreau sa fiu avocatul sau stiind ca oricum ar fi, oamenii nu il vor alege, insa problema este a lor, a oamenilor, nu a OS-ului de vreme ce majoritatea habar nu au ca exista alternative si daca stiu, tot nu ii duce capul sa descarce si sa arda un live CD si sa il incerce pe masina lor.
cei care folosesc windows:multi si prosti
cei care folosesc linux:putini dar destepti
:)))))))