De ce Google si-a schimbat numele in Alphabet si pe cine vrea sa multumeasca
Google a anuntat o schimbare istorica de structura organizationala si va functiona precum Berkshire Hathaway sau General Electric, avand o unitate centrala de comanda insarcinata cu activitati la nivel corporate si financiare si o serie de divizii de business foarte diferite, cu un grad sporit de independenta.
Pentru utilizatorul obisnuit, schimbarile nu vor fi mari. Motorul de cautare se va numi tot Google, telefoanele si tabletele se vor numi tot Nexus, iar YouTube ramane Youtube. Doar la bursa actiunile Google vor fi automat convertite in actiuni Alphabet Inc.
Practic, Alphabet va contine nou-creata divizie Google (din care vor face parte activitatile de baza (Search, Advertising, Maps, YouTube si Android), iar restul activitatilor vor deveni divizii separate (Google Ventures, Google Capital, Google X, Life Sciences si Calico).
Insa schimbarea va ajuta Google sa functioneze mult mai bine si va ajuta investitorii sa afle cat mai multe informatii financiare despre business-urile Google.
In afara de activitatile de baza pentru care Google este cunoscuta (cele legate de internet) compania a inceput diverse proiecte speciale, de la masinile care se conduc singure, pana la baloanele ce furnizeaza internet. Ei bine, unii investitori s-au aratat ingrijorati de aceste activitati costisitoare care inca nu au adus profit. Schimbarea va ajuita investitorii sa inteleaga mai bine activitatile Google si sa vada exact rezultatele financiare ale fiecarei divizii.
Apoi, fiecarui business i se promite o mai mare independenta si finantare, cu conditia sa fie promitator. Creand aceste divizii, Google arata ca vrea in mod serios sa dea o sansa acestor proiecte auxiliare la care insa ii va fi si mai usor sa renunte, daca se vor dovedi prea putin viabile.
La fel, daca Alphabet va dori sa adauge o noua linie de business ii va fi extrem de usor sa faca asta, avand deja creata structura organizationala.
Sunt o serie de schimbari si la nivel de conducere, fiindca Sundar Pichai, indianul din Tamil Nadu care lucreaza din 2004 la Google, devine CEO al diviziei Google, dovada ca este extrem de apreciat de catre cei trei mari de la companie: Larry Page, Sergey Brin si Eric Schmidt.
Care sunt diviziile din holding-ului Alphabet
Google - ramane de baza si include activitatile care au adus succesul companiei (Search, Advertising, Maps, YouTube si Android),
Google X - este divizia secreta cu cele mai interesante proiecte, cum ar fi masinile autonome sau livrarea cu drone.
Nest Labs - divizia care se ocupa de internet of things, casa in care toate device-urile sunt online si comunica intre ele.
Fiber - a lansat servicii de internet de mare viteza in SUA.
Google Ventures si Google Capital - fondurile care investesc in diverse business-uri promitatoare.
Calico - divizie de cercetare care incearca sa gaseasca moduri de a combate imbatranirea si bolile asociate cu aceasta. Numele este o prescurtare de la California Life Company.
Surse: Reuters, Forbes, TechRadar, BBC

ANALIZĂ Cât plătește Primăria Sectorului 2 pentru curățenia stradală și ridicarea gunoiului și de ce este mizerie pe străzi / Mesajul primarului pentru oamenii care aruncă gunoiul pe stradă: Îi vom amenda
Ghidul înregistrării unei persoane juridice în platforma de vaccinare anti-COVID: Cine si cum poate programa la vaccinare angajații unei firme
„Cel mai greu proiect de infrastructură al României”. Drulă: „Sunt atât de multe tâmpenii făcute pe acest proiect” / Detalii despre Autostrada Unirii A8
Se vor întoarce și studenții în amfiteatre din semestrul al doilea? Universitatea București: Cursuri online în continuare, cu mici excepții. UBB: Se conturează varianta hibrid
Kremlinul ripostează, după imensul succes online al anchetei lui Navalnîi despre "palatul lui Vladimir Putin" / Tinerii se mobilizează în special pe Tik Tok pentru protestele anunțate sâmbătă în întreaga Rusie
Cutia neagră a banilor publici. Secretariatul de Stat pentru Culte a alocat anul trecut o sumă record de 750.000 de lei Mănăstirii „Sf. Cuv. Parascheva", ctitorită de PF Daniel. Ani la rând Curtea de Conturi a constatat nereguli la SCC
Asa-i cand toate-ti merg struna, nu mai stii cum sa faci viata mai interesanta...
in al 2lea rand.... pai sa vedem:
- politica de privacy (sau mai bine zic "care privacy")
- faptul ca se considera mari si tari si nu ii intereseaza parerea userilor
- faptu ca nu avut momente cand au pus intentionat bete in roate concurentei (vezi serviciu de mail special facut sa le faca probleme celor de la microsoft cu WP)
- faptul ca modifica anumite lucruri si le spun in ultima clipa developerilor
- faptul ca desi face foarte multe probleme concurentei nu patesc mai nimic (e util sa donezi bani guvernelor).
si mai sunt...
a nu se intelege ca fac numai lucruri rele. doar consider ca au o atitudine infecta fata de cam toata lumea
2. se considera mari si tari si nu ii intereseaza parerea altora. Dar ei sunt mari si tari, si nu trebuie sa tina cont de parerea altora atata vreme cat nu deranjeaza societatea. Ce doleanta ai aici? Ai putea da exemplu?
3. nu stiu despre ce scii cu betele in roate. Ei si-au facut serviciu de mail, si este unul dintre cele mai bune din lume, poate chiar cel mai bun. Scuza-i si tu pentru tupeul de a-si fi dezvoltat un serviciu pentru beneficiul lor, si scuza-i pentru ca au distrus cvazi-monopolul corporatiilor Yahoo (cu Yahoo mail) si Microsoft (cu Hotmail).
4. Ai ceva date concrete?? Ce au modificat si au spus in ultima clipa developerilor? Imi pare rau sa te anunt, dar Google nu lucreaza in serviciul developerilor, ci poate invers. Developerii traiesc de pe urma produselor Google.
5. Cred ca te referi la Apple aici, care pune mereu bete in roate cu patentele lor inventate, si niciodata puse in aplicare. Nu stiu de cazuri in care Google sa fi facut probleme concurentei prin mijloace lipsite de etica corporatista, cu exceptia oferirii de produse de cea mai buna calitate in mod gratuit. Desigur ca face probleme lui Apple cu android, face probleme lui Microsoft cu serviciile oferite, lui Yahoo cu Gmail, etc.
Tu ar trebui sa gandesti din perspectiva consumatorului, care beneficiaza de produse din ce in ce mai bune, ca rezultat al concurentei intre Google si restul; in schimb, tu gandesti dpdv al unui actionar al unui competitor Google. Bravos!!
Ai totusi exemple concrete de atitudine indecta a Google??
1. https://en.wikipedia.org/wiki/Criticism_of_Google
2. Si un exemplu. Sa presupunem ca, de pe telefonul mobil, fac o cautare cu google dupa "aer conditionat". Ma uit si io ca omu', dupa care, la cateva ore deschid m.hotnews.ro. Ce crezi matale ca-mi apare la reclame? He he he ... aparate de aer conditionat de la cel.ro...
Partea si mai interesanta este ca pe telefon nu sunt conectat nici cu contul de Facebook nici cu cel de Google.
Tie, ce-ti spun cele de mai sus?
Faptul ca tu gasesti reclame personalizate nu poate fi decat in beneficiul tau in primul rand, pentru ca pentru Google, esti in cautarea unui aparat de aer conditionat. Este problema ta daca nu ai putere de cumparare sa iti iei un aparat de aer conditionat... Eu am beneficiat de n ori de reclama personalizata, si chiar imi convine sa primesc asemenea anunturi, atata vreme cat nu sunt intruzive, obsedante, deranjante.
Informatiile sunt trimise pe baza de cookie-uri, nu vad unde este problema. Pe de alta parte, beneficiezi de toate serviciile in mod gratuit, absolut gratuit: email, cautare pe web, harti, etc etc. Toate astea trebuiesc sustinute intr-un fel sau altul, si din fericire, costul pe care consumatorul il plateste este insignifiant: vede un chenar de 3x3 cm cu reclama. Vax albina!
Imi arati critici la adresa Google. Bravos! A modificat parametrii de afisare a cautarilor, poate vedea ce scrii in emailuri, a afisat fetele oamenilor in Street View, a legat conturile Google+ cu cele de YouTube.
OK, inteleg ca nu este o companie perfecta, dar toate serviciile lor sunt de o calitaet ireprosabila, si vin gratuit, dpdv monetar.
Imagineaza-ti lumea fara Google acum... Fara cautari web, fara gmail (ai avea obositul Yahoo Mail), fara Harti (nu ai avea nici macar lesinatul de Apple Maps), fara Android (un sistem de operare excelent, gratuit, care conecteaza sute de milioane de oameni, poate miliarde, si fara de care ai avea iPhone 3GS la pret de 700 euro).
Hai sa nu aruncam cu rosii in Google pentru ca ne baga pe gat un chenar de 3x3 cm cu aparate de aer conditionat. Beneficiile oferite sunt exponential mai mari decat dezavantajele.
Bre, nu eram logat nici la Facebook, nici cu contul de Google.
2. "Imagineaza-ti lumea fara Google acum... Fara cautari web, fara gmail (ai avea obositul Yahoo Mail), fara Harti (nu ai avea nici macar lesinatul de Apple Maps), fara Android"
Da, pot sa-mi imaginez lumea si fara Google.
Musiu, nu ei au inventat cautarea web, am folosit de-a lungul timpului Lycos, Infoseek, Altavista, Yahoo si, binenteles, Google. Ba chiar si motoare de cautare pe FTP...
In momentul asta inca folosesc contul de mail de pe Yahoo (ala "obosit"), cel de Google il am doar pentru Youtube...
3. Andoid e de fapt o versiune modificata de Linux. N-au inventat astia de la Google Linuxul.
Si Androidul e "free" numai la suprafata.
Ia incearca mataluta sa proiectezi si sa fabrici un smartphone nou si pune-i Andoid asa fara sa "intrebi" pe cine trebuie...
Dupa aia ai sa te prinzi ca, de fapt, pretul Androidului este inclus in cel al telefonului.
Ase sieva io n-am mai vazut...
hi hi hi hi hi
http://googleblog.blogspot.ro/2015/08/google-alphabet.html
Restul dau minusuri.
Toate optiunile de spionaj sunt activate by default.
Acolo este vorba despre Apple, nu despre Google...
Nu stiu de niciun scandal in care conturile Google sa fi fost compromise astfel, si informatiile furate. Ai ceva detalii, sau doar gargara?