​Windows 10 a ajuns sa fie instalat pe mai mult de 50 de milioane de desktop-uri si tablete, scrie PC World, citand date ale WinBeta. Datele StatCounter arata ca, pe plan mondial, cel mai nou sistem de operare a ajuns la 4%, iar in Romania are 4,3%. Imposibil de spus daca noul sistem este un succes sau un esec, marea miza urmand sa tina de atitudinea companiilor fata de sistem.

Windows 10Foto: Microsoft

Datele WinBeta sunt neoficiale, insa PC World noteaza ca este foarte posibil ca Windows 10 sa se gaseasca pe 50 de milioane de terminale. Microsoft anunta ca Windows 10 se gasea pe 14 milioane de terminale dupa o zi de la lansare, iar Windows 8 vanduse peste 100 de milioane de licente la sase luni de la lansarea din 2013.

Datele StatCounter arata ca in prima decada a lui august cota de piata a Windows 10 pe plan mondial este de 4% la desktop-uri (Windows 7 are 53%).

In Europa, Windows 10 a ajuns la sase procente (Windows 7 are 49%), iar in America de Nord sistemul are 5% din piata desktop-urilor.

In Romania, Windows 10 are 4,3%, in timp ce Windows 7 are 58%, Windows 8 are 16% din piata, iar Windows XP are 15%.

Este inca prea devreme pentru a spune daca Windows 10 este un succes sau un esec si cu siguranta numarul de terminale pe care se instaleaza va creste puternic in urmatoarele saptamani. Interesant este insa daca avansul cotei de piata va continua si in 2016 si daca utilizatorii de Windows 7 vor fi convinsi sa faca upgrade.

Marea miza tine de clientii companii si, daca ei vor fi convinsi sa treaca la Windows 10, cota sistemului va creste puternic. La Windows 8 companiile nu au fost prea dornice sa treaca, astfel ca sistemul nu a avut o rata foarte larga de adoptie.