Windows 10 este instalat pe 50 de milioane de computere si tablete. Cum arata cotele de piata pe plan mondial si in Romania
Datele WinBeta sunt neoficiale, insa PC World noteaza ca este foarte posibil ca Windows 10 sa se gaseasca pe 50 de milioane de terminale. Microsoft anunta ca Windows 10 se gasea pe 14 milioane de terminale dupa o zi de la lansare, iar Windows 8 vanduse peste 100 de milioane de licente la sase luni de la lansarea din 2013.
Datele StatCounter arata ca in prima decada a lui august cota de piata a Windows 10 pe plan mondial este de 4% la desktop-uri (Windows 7 are 53%).
In Europa, Windows 10 a ajuns la sase procente (Windows 7 are 49%), iar in America de Nord sistemul are 5% din piata desktop-urilor.
In Romania, Windows 10 are 4,3%, in timp ce Windows 7 are 58%, Windows 8 are 16% din piata, iar Windows XP are 15%.
Este inca prea devreme pentru a spune daca Windows 10 este un succes sau un esec si cu siguranta numarul de terminale pe care se instaleaza va creste puternic in urmatoarele saptamani. Interesant este insa daca avansul cotei de piata va continua si in 2016 si daca utilizatorii de Windows 7 vor fi convinsi sa faca upgrade.
Marea miza tine de clientii companii si, daca ei vor fi convinsi sa treaca la Windows 10, cota sistemului va creste puternic. La Windows 8 companiile nu au fost prea dornice sa treaca, astfel ca sistemul nu a avut o rata foarte larga de adoptie.

K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Vaccinarea profesorilor rămâne prioritate doar în vorbe / Sindicate: Nu pot să se programeze, unora le este teamă să meargă la școală nevaccinați / Cazul concret a două învățătoare
Afacere păguboasă pentru stat: Peste 90 de milioane de măști din Vietnam zac într-un antrepozit vamal, fără prea mari șanse de a mai fi folosite
Ghidul înregistrării unei persoane juridice în platforma de vaccinare anti-COVID: Cine si cum poate programa la vaccinare angajații unei firme
„Cel mai greu proiect de infrastructură al României”. Drulă: „Sunt atât de multe tâmpenii făcute pe acest proiect” / Detalii despre Autostrada Unirii A8
Da' asa-i cu habarnistii, trebuie sa se dea si rotunzi, ca doar nu doare...
Din punctul meu de vedere exista 2 sisteme de operare care pot fi folosite de 'mase' : Windows si OSX (tot linux la baza dar incomparabil cu versiunile open-source)
2. Da, unele versiuni de Linux sunt pentru specialisti si nu pentru "mase". Dar sunt putine.
3. Linux este in continuare mult mai stabil si rapid decat orice versiune de Windoze/OSX. Nu e de "domeniul trecutului".
4. Toata treaba asta cu Windows peste tot a fost facuta in multe tari din Europa datorita comisioanelor (de tot felul, detaliez daca e cazul) grase.
Daca softu-i gratis de unde comisioane?!?
Asadar s-a bagat cu "forta" Windoze in administratie, scoli, universitati, s.a.m.d.
Pe deoparte crește foarte mult pe partea de servere. Toate cloud-urile și fermele de servere îl folosesc și cu puține excepții e în majoritate covârșitoare în mix-ul utilizat (nimeni nu se bazează exclusiv pe un singur sistem de operare). Inclusiv Microsoft îi oferă suport pe Azure.
Pe de altă parte sunt o grămadă de jucării care-l utilizează: Android, sistemele IoT, diverse alte sisteme embedded, televizoare, ebook reader-e, cuptoare cu microunde, dar și sisteme industriale.
Iar OSX chiar nu are legătură cu Linux ci cu familia BSD.
Si scade din simplul motiv ca nu e practic si usor de folosit.
A nu se intelege ca am ceva cu Linux si sunt pro Windows, folosesc Ubuntu (cu Virtualbox) la servici pentru dezvoltare si e ok tinand cont ca merge in masina virtuala.
Dar, inca nu am gasit o versiune de Linux care sa fie la fel de ok ca si Windows pentru utilizatorii de rand si chiar pentru cei din domeniu.
Cea mai mare problema a mea de exemplu e faptul ca foarte multe periferice nu merg pe Linux (gen touch mouse, webcam, monitoare cu mini display port, monitoare touch, etc).
In incheiere mai vreau sa spun ca imi doresc sa fie cat mai multe sisteme de operare pe piata si chiar sper ca intr-un viitor sa apara distributii de Linux in care sa poti face tot ce poti cu un Windows acum.
Să sperăm totuși să treacă acest hop pentru că în orice altă privință e mult peste Windows 7.
Placa de sunet apare in Device manager, exista acolo, insa nu vrea sa redea sunete. Am incercat tot ce se putea, insa fara sunet.
Este vorba de iMac, pe care am instalat Win 10 peste Win 8.1, clean instal. Daca nu este facut prin BootCamp, se pare ca driverele de sunet sunt varza.
Din pacate am fost nevoit sa revin la Win 8.1
Am instalat Win10 fara bootcamp, practic am facut upgrade la Win 8.1, iar in tray nu am mai avut iconita bootcamp.
Am reinstalat Mac OS Mavericks, reinstalat Bootcamp. Am un SSD partitionat in doua jumatati, pentru Win si pentru Mac OS, dar bootcamp imi cere sa formatez intregul SSD ca o singura partitie pentru a continua.
O balmaseala..
Driverele de sunet exista, in Device Manager imi apare placa de sunet, am sliderul de sunet, toate sunt bune si frumoase, doar ca nu am sunet. Am si o placa de sunet externa prin Firewire, este instalata si asta, dar nu am sunet :((
Nu e problema de drivere, dar Win 10 nu merge cu sunet din pacate.
PS: Astept avalansa de minusuri, pentru absolut nimic :)) Nu vad niciun motiv pentru care am luat un minus la comentariul anterior; nu este vorba despre narcisism :) dar sunt curios care este motivatia cuiva sa dea un minus pentru comentariul anterior :)))
Fly, inca odata: merci pentru raspuns!