Impresionantul sistem ce ii permite sa comunice genialului fizician britanic Stephen Hawking, paralizat complet din cauza unei grave boli neurologice, a devenit "open source", fiind astfel disponibil, fara bani, tuturor celor care doresc sa il foloseasca asa cum cred de cuviinta, scrie DailyDot.

Stephen HawkingFoto: AGERPRES

Stephen Hawking foloseste Assistive Context-Aware Toolkit al Intel pentru a vorbi, in pofida unei forme rare de scleroza laterala amiotrofica care provoaca paralizie totala, manifestata treptat de-a lungur mai multor ani.

Prin publicarea codului, milioane de oameni pot beneficia de aceasta tehnologie, care se pare ca poate accelera considerabil sarcinile comune.

Mansib Rahman de la Microsoft a explorat in detaliu software-ul, folosindu-si propria fata pentru a comunica cu vocea lui Hawking, in incercarea de intelege mai bine si de a populariza aceasta tehnologie.

Hawking, care nu poate vorbi si nu isi poate misca cea mai mare parte a corpului, isi foloseste obrazul pentru a trimite comenzi computerului. Folosindu-si o mica parte din fata, Hawking controleaza o tastatura virtuala care prezice cuvinte intr-o maniera similara cu o caracteristica comuna a unui smartphone.

Assistive Context-Aware Toolkit este disponibil pentru download pe pagina Github.com, impreuna cu un gid de utilizare, unde pot fi gasite indicatii pentru utilizarea avansata de navigatie.