Un nou sistem de operare pe calculator, creat de un grup de tineri romani, care propun testarea gratuita a acestuia in institutii publice

Se vor întoarce și studenții în amfiteatre din semestrul al doilea? Universitatea București: Cursuri online în continuare, cu mici excepții. UBB: Se conturează varianta hibrid
INTERVIU cu ambasadorul României la Berlin, Emil Hurezeanu: Prin trecut și „milionul de mesageri români din Germania, ne leagă de această țară și germani un extraordinar patrimoniu comun”
Kremlinul ripostează, după imensul succes online al anchetei lui Navalnîi despre "palatul lui Vladimir Putin" / Tinerii se mobilizează în special pe Tik Tok pentru protestele anunțate sâmbătă în întreaga Rusie
Cutia neagră a banilor publici. Secretariatul de Stat pentru Culte a alocat anul trecut o sumă record de 750.000 de lei Mănăstirii „Sf. Cuv. Parascheva", ctitorită de PF Daniel. Ani la rând Curtea de Conturi a constatat nereguli la SCC
Oamenii invizibili: Bolnavii cronici nu se pot programa la vaccinare din cauză că statul român nu a știut niciodată câți sunt / "Dacă ar exista registre de pacienți, ar dispărea toate serviciile și decontările fictive"
Alegerea Gentoo este total neinspirata pentru o distributie destinata administratiei, deoarece actualizarea (emerge si flag-uri) unei astfel de distributii depaseste cu mult nivelul tehnic al unor distributii mult mai potrivite acestui scop - Mint, Ubuntu sau Fedora.
Ca o paranteza, contributia romanilor la kernel-ul Linux este undeva la 0.01% - asta e munca benevola, neplatita.
Oricum, banuiesc ca se vor opri la ceva artwork (logo, wallpaper, ecran login), preluarea aplicatiilortraduse deja si cam atat.
e vorba de nivelul de jurnalism pe tema asta
stire = Veste (în presă, la radio etc.), informație scurtă despre un eveniment; noutate.
articol = Expunere scrisă (de proporții mai reduse) cu caracter publicistic, pe o temă politică, economică, științifică etc. ◊ Articol de fond = articol care exprimă punctul de vedere al redacției unei publicații periodice în cele mai importante probleme ale actualității.
aici gasim stirea (informatia bruta) daca vrei un articol despre stirea asta, nu stiu unde il gasesti... pe un blog probabil.
Secundo: trebuie totuși aflat dacă nu cumva avem de-a face cu o pepiniera Ghiță de scoatere a castanelor fierbinți din focul controalelor statului cu labele altor fraieri.
Terzo: ideea e falita din start, pe lângă contribuția cu izmene tricolore, "noul sistem de operare" nu oferă suport pe o perioada contractuala, patching zero, customizare zero, linie de apel informații zero. In plus nu exista nimeni in facultățile romanești care sa predea programare kernel astfel încât sa apăra romanul in stare sa creeze așa ceva. Am avut unul bun care a fost prin ReactOS însă omul a învățat singur si a făcut la fel ca toți ceilalți oameni cu cap: a plecat.
daca e linux e linux
Gentoo...........cool
cam ce cota de piata are acest veritabil sistem de operare?
Si ei il vor pentru institutiile statului
Ambitiosi zau
Da in principiu oricine poate scrie un articol despre un sistem de operare sau trebuie sa ai anumite cunostinte?
Sau nu e nevoie?
Pot sa intreb si eu cam cate fisiere din Kogaion asta sint de fapt scrise 100% in Romania?
5 sau 10 bucati
baieti mai bine faceti altceva zau
Chiar si asa, bugetarii nu misca nimic daca nu iese parandaratul...
HN in pana de subiecte ???
Intr-adevar, in Romania s-au irosit gramezi de fonduri europene si bani de la buget pentru platforme gen e-gov, toate site-urile administratiei sunt vraiste, greoaie, unfriendly, stufoase, fara continut updatat pana la ultima virgula - de la ministerele tarii pana la alti oficiosi...
Observ doar eterna susanea din zona avem niste bani, voi faceti site-ul/platforma si noi suntem beneficiarii jumi-juma' sau alte procente.
Inca suntem in zona de relatii cu licitatii trucate sau facute pe genunchii politici.
Ca o mica paranteza ma invart in lumea Linux de ceva vreme, atat comercial cat si ne-comercial, si vreau sa spun ca ceea ce vor ei sa faca pare destul de nerealist. Linux for home sau small business este o alegere cat se poate de inteleapta, insa cand lucrezi cu institutiile statului trebuie sa stii ca vor fi cerinte drastice de suport si nu cred ca vor sa aiba de-a face cu un "grup de tineri" ci cu o institutie serioasa pe care stiu ca o vor gasi si peste 10 ani in caz de nevoie iar competentele trebuie sa fie clare in domeniul asta. Nu zic ca asa ceva nu se poate sau ca ideea in sine e rea. La primaria Munchen a functionat dar din cate stiu costurile au fost mari. Important e ca se poate, nu trebuie numai Siveco sa vanda aplicatii la stat.
Apoi mai e problema aplicatiilor care nu e clara. Actualele aplicatii sunt OS independent, adica web-based ca sa poata fi portate ? Evident ca nu. Vor folosi Wine sau cum vor pune aplicatiile existenta pe noul OS ? Vor pierde garantia de la producatorul actual ( probabil Siveco ) ?
Nu mai zic, pentru ce hardware au institutiile publice pe alocuri, ar fi fost mai nimerit un distro small footprint, XUbntu sau si mai bine LUbuntu.
Consider ca ideea trecerii pe Linux in institutiile publice este cat se poate de inteleapta dar trebuie ca statul sa isi dezvolte propriul distro, sa nu mai depinda de un particular ce poate avea backdoor-uri si acces la datele contribuabililor. Apoi, aplicatiile existente trebuie portate pe web si pe thin clients, pentru ca noile small PC-uri bazate pe ARM sau Atom bat efectiv la usa si abia apoi ne putem pune problema schimbarii OS-ului. Procesul va dura probabil ani sau decenii iar tot ce se va achizitiona de acum in materie de aplicatii ar trebui sa aiba cerinte clare in caietul de sarcini.
PS. Toata stima pentru cei care stiu ce aia Linux si ii cunosc avantajele, raman la parerea ca e o comunitate restransa cu un nivel de cunostinte peste medie
Weekend placut
Partea cu stiinta o asigura administratorul de sistem - care probabil e incantat sa aibe la dispozitie scule de administrare remote decente pe gratis.
Stiu ca si Windows are, da' alea de la MS costa bani, si stiu sigur ca multe institutii au doar cea mai ieftina licenta de ce Windows s-a nimerit sa fie pe masina cand au cumparat-o - multe-s inca W95, si alea pas de le administreaza ca lumea, mai ales de la distanta.
Mai o chestie: update-urile-s mult mai comode pe orice distributie decenta de Linux, se pot automatiza, si ai un singur mecanism de update pt. tot ce-i pe masina, nu zece mii de sisteme, pt. fiecare furnizor de aplicatii alt sistem. Plus, de obicei cand faci un distro nou nu faci totul manual, te bazezi in cea mai mare masura pe distro-ul upstream.
Cat despre aplicatiile custom, care-s facute sa mearga pe Windows, alea fiind facute custom, cre' ca Siveco la o adica prefera sa le faca sa mearga sub wine (daca nu merg deja, ca doar n-o fi facut Siveco hacking de placa grafica sau alte minunatii in aplicatii de gestionat formulare), si sa si dea garantie pe ele sub wine, daca institutiile care le folosesc dau semne ca alternativa e refacerea aplicatiilor cu alt furnizor.
Asa ca io chiar cred ca la o adica singura piedica serioasa e politica. Tehnic, dupa cum demonstreaza si experimentul primariei din Muenchen, migrarea e perfect fezabila.
http://pentruprieteni.com/distributii-linux/409-fiti-cu-ochii-pe-data-de-29-august-2015
E adevarat ca ar fi necesara o adaptare a utilizatorilor la o interfata putin diferita dar la nivelul de cunostinte al majoritatii operatorilor nu ar fi asa mult de invatat(majoritatea folosesc PC-ul doar pentru office - in unele locatii e chiar Open Office varianta Windows- si cateva aplicatii specializate, multe cu interfata web deci cel putin teoretic usor de portat).
Iar cei celor care chiar au nevoie sa cunoasca mai bine SO-ul statiilor nu ar trebui sa le fie asa greu plecand de la premisa ca au cel putin cunostinte generale IT.
Din punctul meu de vedere mi-ar placea Linux prin prisma facilitatilor de management al utilizatorilor si drepturilor, ceea ce ofera Windows (XP in speta) ma scoate de multe ori din pepeni.
Discutia oricum e pur teoretica pentru ca statul roman nu e interesat sa faca afaceri bune ci sa plateasca milioane de euro pe aplicatii de rahat si apoi sa-si sparga capul cu ele cei cativa angajati care mai stiu cate ceva IT.
Baietzii de la IT / Comunicatzii?